Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luontotalkoissa pa­ra­tii­si­saa­rel­la

Kuvassa Erja-Sisko Valkama haravoi lehdesniityllä.
Perinnemaisemat vaativat luonnonhoitoa. Erja-Sisko Valkama haravoi lehtiä Jungfruskärin talkooleirillä.

Yksi teko vai elämäntyö? Löydä oma tapasi vaikuttaa. Luonnonsuojelija-lehti tutustui perinnemaiseman hoitoon Jungfruskärin saarella.

Teksti Hannu Toivonen, kuvat Outi Neuvonen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2022

Näin lopputalvesta verkossa ilmoituksen, jossa haettiin vapaaehtoisia perinnemaisematalkoisiin Jungfruskärin saariryhmälle. Tiesin heti, että tämä on minun juttuni. Viisi minuuttia, ja olin ilmoittautunut.

Olin ollut Saaristomeren kansallispuistossa sijaitsevalla Jungfruskärillä hieman yli 20 vuotta sitten, kun suoritin kenttäkursseja biologian sivuaineopinnoissa. Paikka jäi jo silloin mieleeni erityisen kauniina. Siitä asti olin halunnut päästä saarelle uudestaan. Nyt tämä haaveeni on toteutunut.

Kolmen päivän aikana haravoimme saaren lehdesniittyjä, jotta maaperän ravinteet vähenisivät ja sitä kautta karumpia olosuhteita vaativat niittykasvit pääsisivät kukoistamaan. Ilman vuosittaisia talkoita lehdesniityt kasvaisivat umpeen, ja lukuisia lajeja katoaisi. Saarella on esimerkiksi yli sata uhanalaista kasvilajia ja muun muassa seitsemän kämmekkälajia.

Tuntikausien haravointi voi kuulostaa tylsältä, mutta se ei ole. Haravoinnin lomassa olemme käyneet kiinnostavia keskusteluja ja ihailleet kauniita maisemia.
Tämä on ollut minulle henkireikä kiireisen arjen keskellä.

En tuntenut entuudestaan ketään leiriläisistä, mutta porukkaan on ollut helppoa tulla mukaan. Olen oppinut paljon luonnosta ja huomannut, ettei talkooleirillä tarvitse olla luonnon asiantuntija. Kaikki ovat yhtä tärkeitä ryhmässä.

Töitä on kiva tehdä porukalla, kun sillä tavalla saadaan paljon aikaiseksi. Yks kaks lehtien ja heinien peitossa ollut niitty on täynnä lehtikasoja. Tuntuu hienolta, kun yhdessä pystymme tekemään jotain todellista ja konkreettista luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Jungfruskär on todellinen luonnon aarreaitta, paratiisisaari kaukana ulkomerellä. Pienellä saarella on monenlaisia luontotyyppejä, ja on hämmentävää, kuinka valtavia puut ovat paikoin. Olen varma, ettei seuraavaan vierailuuni Jungfruskärillä mene 20 vuotta.”

Erja-Sisko Valkama
Suomen luonnonsuojeluliiton jäsen

Auta perinnemaisemia

  • Osallistu Luonnonsuojeluliiton piirien tai yhdistysten perinnemaisemien hoitotapahtumiin. Talkoita löytyy tämän lehden sivuilta ja verkosta liiton tapahtumakalenterista sll.fi/tapahtumat.
  • Anna osan kotipihastasi tai mökin piha-alueesta kukkia vapaasti. Luonnonkukkaniityn voi niittää pari kertaa kesässä.
  • Pölyttäjät tarvitsevat erilaisia kukkia ja kasveja varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Pörriäisiä voi auttaa esimerkiksi säästämällä pajut ja horsmat ja loppusyksystä kanervat.
  • Laiduneläimet pitävät perinnemaisemat avoimina syömällä nopeasti kasvavaa nurmikasvillisuutta ja poistavat samalla ravinteita. Laidunpaineen pitää olla sopiva, jotta avoimuus säilyy, eikä toisaalta kohteita ylilaidunneta.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa