Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

5 vinkkiä luontoa säästävään ruokavalioon

Kuvassa Mari Koistinen katsoo kotinsa ikkunasta ulos.
Luonnonystävän kannattaa vähentää liha- ja maitotuotteiden käyttöä, Mari Koistinen vinkkaa. Kasviksia, särkikaloja ja silakkaa voi syödä hyvillä mielin.

Miten voi kehittää omaa ruokavaliotaan luonnon kannalta paremmaksi? Luonnonsuojelija-lehti kysyi vinkkejä ruoan ympäristövaikutuksiin erikoistuneelta tietokirjailijalta ja viestijältä Mari Koistiselta.

Teksti ja kuva Hannu Toivonen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2022

Ruoantuotanto on globaalisti yksi merkittävimmistä luontokadon aiheuttajista. Peltojen tieltä kaadetaan valtavasti metsiä ja pelloilta päätyy ravinteita vesistöihin. Ravintotottumuksilla on siis merkitystä.

Hyvä uutinen on, että omaa ruokavaliota voi muokata melko helposti luontoa säästävämpään ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta parempaan suuntaan.

Tietokirjailija ja viestinnän ammattilainen Mari Koistinen kertoi Luonnonsuojelijalle viisi vinkkiä, joilla elonkirjoa voi tukea ravintoon liittyvillä teoilla ja valinnoilla.

Vähennä liha- ja maitotuotteiden käyttöä

Liha- ja maitotuotteiden käytön vähentäminen on tärkein vinkki. Jokainen tuotettu lihakilo vaatii paljon rehua, minkä kasvattamiseen tarvitaan paljon peltopinta-alaa. Peltojen tieltä taas raivataan metsiä, mikä tuhoaa lajien elinympäristöjä.

Liha, maitotuotteet, kananmunat ja vesiviljely käyttävät arvioiden mukaan globaalisti yli 80 prosenttia viljellystä pinta-alasta, mutta ne tuottavat vain alle 20 prosenttia kaloreista. Jos pelloilla kasvatettaisiin pääosin ihmisten ravintoa, metsiä säästyisi valtavasti.

Eläinperäisten tuotteiden vähentäminen on myös eettinen valinta, parantaa ruokaturvaa, vähentää kulutuksen ilmastovaikutuksia ja edistää terveyttä.

Vähennä kahvin ja suklaan kulutusta

Kahvin ja suklaan viljelyn tieltä hakataan paljon sademetsiä. Kahvi kasvaa luontaisesti varjossa, mutta kahviplantaasit ovat usein porottavan auringon alla ja vaativat paljon torjunta-aineita ja kastelua. Kahvin ja suklaan viljely heikentää myös maaperää.

Kannattaa suosia luomukahvia ja -suklaata, koska niiden viljelyssä ei käytetä hyönteiskatoa aiheuttavia torjunta-aineita. Muutenkin on hyvä hankkia luomutuotteita, koska luomuviljellyillä alueilla on laajempi lajikirjo.

Syö enemmän suomalaisia särkikaloja ja silakkaa

Suomen järvissä ja Itämeressä on liikaa ravinteita, jotka ovat päätyneet sinne pääosin maataloudesta. Särkikaloja ja silakkaa kalastamalla vesistöistä poistuu fosforia ja typpeä, jotka rehevöittävät vesistöjä. Rehevöityminen taas heikentää monimuotoisuutta.

Luonnon monimuotoisuutta voi tukea myös vähentämällä Norjassa kasvatetun lohen syömistä. Lohen kasvattamiseen tarvitaan paljon rehua, jonka tuottamiseen tarvitaan peltopinta-alaa tai rehukalaa. Lohien kasvatus aiheuttaa paikallista ravinnekuormitusta ja  kala-altaista karkaa myös lohia, jotka vaikuttavat haitallisesti lähellä oleviin ekosysteemeihin.

Keskity valinnoissa olennaiseen

Ihmiset kiinnittävät usein liikaa huomiota merkitykseltään pieniin asioihin, kuten valitsevatko perunaa vai pastaa. Lähiruoka ei ole automaattisesti parempi vaihtoehto kuin muualta tuotu. Kokonaisuuden kannalta ratkaisevaa on liha- ja maitotuotteiden vähentäminen.

Pakkauksiin kiinnitetään helposti liikaa huomiota. Ruoan säilyvyyden ja turvallisuuden kannalta muovipakkaus on usein hyvä vaihtoehto. Luonnon monimuotoisuuden kannalta paljon tärkeämpää on se, mitä pakkaus sisältää: soijarouhetta vai jauhelihaa tai särkileikettä vai makkaraa.

Puhu ja jaa tietoa kasvipohjaisesta ruokavaliosta

Anna palautetta kouluille, kunnille ja ravintoloille. Oman lähipiirin ruokailutottumuksiin voi vaikuttaa kertomalla kasvipohjaisen ruokavalion eduista ja jakamalla hyviä reseptejä.

Tällainen toiminta mielletään helposti oman sädekehän kiillottamiseksi. Tosiasiassa se on ihmisten ja maapallon auttamista. Tiedon jakamisen tärkeys koskee muitakin kulutusvalintoja.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa