Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kotitunturit

Tuntureilla kulkiessa oloni on onnellinen ja vapaa. Korkealla tuulee usein. Liekö tuuli se, joka tuo tilaa ja vie menneet mukanaan. Onnen lisäksi tuntureilla on vahvasti mukana suru”, kirjoittaa Merja Paakkanen.

Teksti ja kuvat Merja Paakkanen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä Lempipaikka-palstalla 4/2021

Käsivarren suurtunturit, minun lempipaikkani. Voimakas, karu ja säälimätön, kuitenkin samaan aikaan herkkä ja elämän loppumatonta voimaa täynnä. Äkkiseltään katsottuna vain yhdenlaista, mutta hitaasti kulkien hämmästyttävän monimuotoista. Silmänkantamattomiin jatkuvat maisemat yhdistyvät pieniin yksityiskohtiin.

Kesä tuntureilla on lyhyt, kaunis ja kiihkeä. Ruskaan pukeutunut luonto taas loistaa värejä. Mielestäni kuitenkin kesän kiireestä riisutussa luonnossa on jotain mystistä. Se huokuu rauhaa, mitä on vaikea tavoittaa muulloin.

Levollisuus kietoutuu ympärilleni kuin vyöryvät sumupilvet, jotka kulkevat tunturiylängöillä. Tunnen talven jo ihollani. Paljakka hohtaa upeita harmonisia ruskean sävyjä, jotka tuntuvat jo odottavan lumipeitettä ylleen.

Tuntureilla kulkiessa oloni on onnellinen ja vapaa. Korkealla tuulee usein. Liekö tuuli se, joka tuo tilaa ja vie menneet mukanaan. Onnen lisäksi tuntureilla on vahvasti mukana suru.

Tapahtumassa olevat muutokset ovat läsnä jokaisessa askeleessani. Talvi lyhenee, palsat sulavat eikä jääleinikillä ole kohta enää mahdollisuutta kavuta ylemmäs. Jos Itä-Suomessa asuessa metsien ja soiden kohtalo sai surulliseksi, niin nyt rinnalla on yhtä vahvasti suru pohjoisen tunturiluonnosta.

Ei tuota surua pääse karkuun missään. Mutta en minä sitä ilman haluaisikaan olla. Se kertoo minulle, mikä on tärkeää ja mitä haluan suojella.

Merja Paakkanen
Kilpisjärveläisen valokuvaajan luontokuvista
pääsee nauttimaan seuraamalla
Instagram-tiliä: @merjapaakkanen

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa