Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Polku vie pyöräilijää

Pyöräillen luonnosta nauttimassa Suonenjoen Lintuharjulla. Kuva: Jason Leskinen / Flickr (CC BY-NC-2.0)

Maastopyöräilyn suosio on ollut pitkään kasvussa. Eikä ihme: maasto­pyörä tarjoaa liikunnan nautintoa vaihtuvissa maisemissa, ja laukuilla kuormattuna pyörä mahdollistaa pidemmätkin seikkailut.

Teksti Jukka-Pekka Ronkainen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2021

Maastopyöräily on jokamiehenoikeus, joka avaa ja lujittaa luontosuhdetta siinä missä muukin luontoliikunta. Oikealla asenteella lajin aiheuttamaa rasitusta ympäristölle voi keventää – poimi tästä viisi vinkkiä luontoa kunnioittavalle maastopyöräilijälle!

1. Tee taustatyö

Ennen poluille lähtöä kannattaa viettää hetki karttojen ääressä. Tutustu etukäteen ajokohteisiin ja tarkista, millaiset säännöt niillä liikkumista koskevat. Verkossa jaeltavat GPX-reittitiedostot kannattaa vilkaista kriittisesti läpi, jotta et toista reitin luoneen kuskin mahdollisia virheitä. Luonnonsuojelualueilla maastopyöräily on usein kokonaan kielletty, ja kansallispuistoissa pyöräily voi olla sallittua vain tietyillä polkuosuuksilla. Taustatyö kannattaa tehdä huolella, sillä kielloista kertovia maastomerkintöjä ei välttämättä huomaa paikan päällä. Muista, että rajoituksille on aina perusteensa.

2. Herkät kohdat hillitysti

Maastopyöräilyssä on monta alalajia, joista varsinkaan leveämmille poluille ja ulkoilureiteille keskittyvä ajaminen ei välttämättä kuluta maastoa muuta luontoliikuntaa enempää. Pyöräilyn aiheuttamaa rasitusta voi muutenkin vähentää, kun malttaa mielensä kulutusherkissä maastotyypeissä.
Varo erityisesti jäkäläisiä kallioita, jyrkkiä rinteitä ja märkiä kohtia. Vältä maaston pintaa rikkovia lukkojarrutuksia. Pysy polulla, sillä kiertelyt ja koukkaukset alkavat ennen pitkää leventää ajouraa. Merkittyjen reittien suosiminen kannattaa, sillä niitä huolletaan ja kestävöidään vastaamaan kulutusta. Hyppyreiden rakentelu ja kaikenlainen kaivaminen on kiellettyä ilman maanomistajan lupaa.

3. Huomioi muut

Kunnioita luonnon lisäksi muita retkeilijöitä, maanomistajia ja retkikohteiden ylläpitäjiä. Maastopyöräilijänä olet patikoijaa isompi ja nopeampi osapuoli, jonka on kohteliasta väistää vastaantulijaa. Jokamiehenoikeuksien mukana tulevat velvollisuudet, ja itsestäänselvää on, ettei maastopyöräilijä jätä polun varteen energiapatukan kääreitä tai muitakaan roskia. Vastuullinen käytös parantaa harrastustoiminnan edellytyksiä tulevaisuudessa.

4. Varustaudu ekologisesti

Vaikka pyöräily on päästötön liikkumistapa, on ajovarusteilla ja harrastustoiminnalla oma ympäristökuormansa. Lajin suosion siivellä kaupitellaan jos jonkinlaista tuotetta, joista läheskään kaikkia perusharrastaja ei tarvitse.  Unohda siis kilpavarustelu, etsi käytettyjä välineitä ja pidennä niiden elinkaarta huoltamalla ja korjaamalla. Nettikirpparit ovat pullollaan hyviä ja edullisia ajokamoja, joita suosimalla säästää rahaa ja luonnonvaroja. Vähennä luontokohteiden autorallia hakeutumalla reittien alkupisteille lihasvoimin, julkisen liikenteen tai kimppakyytien keinoin.

5. Puolusta lähiluontoa

Luontokohteiden kuluminen kertoo suuren väkimäärän pakkautumisesta pienelle alueelle, varsinkin kaupungeissa. Samaan aikaan syrjäiset polkuverkostot uhkaavat jopa kadota käytön vähyyden seurauksena. Jos viheralueiden verkosto hupenee ja pirstoutuu, kasvaa jäljelle jäävien ulkoilualueiden rasitus entisestään. Siksi luontokohteiden puolustaminen on tärkeä lääke kulumisongelmaa vastaan. Satulasta käsin koettuna lähiluonnon arvo voi kirkastua uudella tavalla, ja parhaimmillaan maastopyöräilijän polku voi johtaa luonnonsuojelutoimintaan asti. Maasturikuskin ja luonnonsuojelijan ajatusmaailmat mahtuvat saman kypärän sisälle!

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa