Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kotimetsä kaupungissa

Nastimmat ovat mäntyiset kalliot. Lasten kanssa otamme eväät mukaan ja suuntaamme trangialounaalle tai iltapalalle lähimetsään.

Teksti Jenni Hamara, kuvat Teo Tuominen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2021

Herttoniemen ja Viikin metsät alkavat kotioveltani. Kun olen aamulla vienyt lapset päiväkotiin, pyöräilen läpi metsän töihin Helsingin keskustaan. Syksyisin aurinko nousee myöhemmin ja ehdin auringonnousun mukaan. Silloin ihailen sumun keskeltä lehvästön läpi siivilöityvää valoa.

Olen kuitenkin kesäihminen. Parasta on vihreä räjähdys, joka tapahtuu pimeyden ja harmauden jälkeen alkukesästä.

Tykkään äänestä, joka syntyy, kun jalat ja keho osuvat oksiin ja juurakkoon. Rapinasta, joka kuuluu, kun on hiljaista. Kokemus on erilainen, kuin intensiivinen ja vauhdikas maastopyöräily, jossa adrenaliini nousee. Välillä pysähdyn ja katselen ympäristöä kannonnokassa.

Nastimmat ovat mäntyiset kalliot. Lasten kanssa otamme eväät mukaan ja suuntaamme trangialounaalle tai iltapalalle lähimetsään.

Harjoittelimme myös telttailua omalla takapihallamme. Pystytimme teltan terassimme keskellä kasvavan omenapuun alle. Lapset keräsivät pehmolelut kotoa mukaan ja kävelivät telttaan nukkumaan.

Pari viikkoa sitten ikkunani edestä käveli mäyrä. Monta kertaa töihin ajaessani olen nähnyt ketun, peuran tai pöllön. Jäniksiä on ihan sikana. Lumikonkin näin – sellaisen valkoisen maastomakkaran.

Siskoni tykkää asua kauempana ja osti talon skutsista parin tunnin päästä Helsingistä. Häntä vähän harmitti, kun kävi ilmi, että olen Herttoniemessä bongannut enemmän eläimiä kuin hän maaseudulla.

Teo Tuominen
Helsinkiläinen suunnittelija ja kirjainmuotoilija uudisti Luonnonsuojelijan nimiön.

”Halusin, että nimiöstä tulee selkeä ja tyylikäs. Että kirjaimet tuovat luonnon mieleen. Laineen liplatusta. Korkea heinä heiluu tuulessa. Sen takia piirsin kirjaimet kapeiksi.
Lisäsin orgaanisia kaaria. Nimiötä luonnehtii typografinen selkeys, viestinnällisyys ja orgaaninen luontoon viittaava estetiikka. Se on uniikki ja persoonallinen. Graafisella osaamisellani halusin tukea sitä, että asioista viestitään ja sanomaa levitetään. Se oli minun tapani vaikuttaa yksilönä.”

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa