Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kaadetaan kaava, ei metsää

Aino Juvonen toimii Stansvikin luonnon pelasta­miseksi, harjoittelee metsien kartoit­tamista ja pitää finnishforestmemes -meemitiliä Instagramissa.

Teksti ja kuvat Jenni Hamara
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehden Ekotekijä-palstalla 3/2021

Kun Aino Juvonen kävi Stansvikinkallioilla Helsingin Laajasalossa ensi kertaa, paikka lumosi hänet.

”Sitä on vaikea selittää. Se oli vaikuttava kokemus. Kun menee paikan päälle, asiaa ei tarvitse selittää”, Juvonen sanoo.

Nyt lumottu kalliometsä on vaarassa kadota. Helsingin kaupunki on kaavoittanut Stansvikiin asuntoja 2000 ihmiselle. Siitä huolimatta, että alue kokonaisuudessaan on mainittu yhdeksi Helsingin merkittävimmistä monimuotoisista luontokohteista ja se löytyy järjestöjen arvometsäesityksestä.

Suomen kielen opettajana työskentelevä Juvonen huomasi pitkän kesäloman aikana hurahtaneensa luonnonsuojeluhommiin. Ensimmäiselle kartoitusreissulleen hän pääsi valtion metsien luontoarvoja kartoittavan ystävän mukana.

”Perehdyin METSO-kriteereihin ja harjoittelin avainlajien tunnistamista. Tunnistan jo joitain, kuten aarni- ja lahokaviosammalen. Kartoittaessa suomalainen systeemiuskoisuus on rapissut minusta. Olen tajunnut, että kaikki pitää tehdä itse. Se on myös tosi voimauttavaa.”

Stansvikissa Juvonen oli järjestämässä Luonto-Liiton metsäryhmäläisten kanssa heinäkuussa Stansvikinkallioiden kaavankaatajaisia. Se oli koko perheen lähiluontotapahtuma ja rauhanomainen mielenilmaus Stansvikinkallioiden metsän sekä muiden Helsingin uhattujen metsien puolesta.

Nyt on Juvonen on käynnistänyt Luonto-Liiton Kaadetaan kaava, ei metsää! -kampanjaa. Tavoitteena on turvata Helsingin jäljellä olevat metsät ja monimuotoinen lähiluonto siirtämällä kaavoitus ja rakennushankkeet alueille, joille voidaan rakentaa luontoarvoja tuhoamatta. Aktiivit löytää jatkossa kaupungintalolta osoittamasta mieltä aina kaupunginvaltuuston kokoontuessa.

Luonnonpuolustajilla on vielä taistelu käytävänä, sillä Stansvikin kaava on nyt lainvoimainen ja teiden rakentaminen on määrä aloittaa jo ensi vuonna.

”Uusi kaupunginvaltuusto voi vielä korjata virheen. Vaadimme uutta poliittista päätöstä”, Juvonen sanoo.

Stansvikintielle on ripustettu banderolleja herättelemään kulkijoita.

Osallistu!

Ensimmäinen Kaadetaan kaava, ei metsää! -kampanjan mielenosoitus pidetään Helsingin kaupungintalolla keskiviikkona 25.8.2021 kello 17.30-18.30.

Seuraa somessa #kaadetaankaava

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa