Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton 3 esitystä budjetin valmisteluun

Valtiovarainministeriö valmistelee tällä viikolla esitystään budjettiriiheen. Luonnonsuojeluliitto lähetti kolme kärkeä tähän vaiheeseen.

Budjettikirja
Raha ratkaisee luonnonsuojelussakin: sitä pitää suunnata haitallisista tuista suojeluun.

10.8.2021

Luonnonsuojeluliiton 3 esitystä budjetin valmisteluun

Arvoisa ministeri 

Suomen luonnonsuojeluliitto esittää hallitusohjelman ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi kolmea asiaa budjettiesityksen valmisteluun:

NYT TARVITAAN TURPEEN TUKEMISEN SIJAAN ILMASTOTEKOJA

Kevään kehysriihessä päätettiin jatkaa turvealan tukemista. Turpeen käytön verovapauden ylärajan nostettiin nykyisestä 5 000 megawattitunnista 10 000 megawattituntiin. Energiayhtiöt saavat tuottaa tämän määrän energiaa turpeella joutumatta maksamaan turveveroa. Verovapaus laajeni myös sitä kautta, että jatkossa veroa maksetaan vain 10 000 megawattitunnin ylittävältä osuudelta, kun aiemmin 5 000 megawattitunnin rajan ylittävä energiayhtiö on joutunut maksamaan turveveroa koko tuotannolta.

Tämä päätöksen ilmastovaikutukset ovat toteuttamistavasta riippuen noin 0,1–0,6 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mikä vastaisi noin 2,5–13 prosenttia turpeen polton päästöistä vuonna 2020. Näitä vastaavat päästövähennykset luvattiin tehdä syksyn budjettiriihessä. Näiden päästövähennysten aika on siis nyt.

Maanantaina 9.8.2021 julkaistun IPCC:n raportin mukaan elämme ilmastotoimissa kriittistä aikaa. Muutosten nopeus on arvioitua nopeampaa ja peruuttamattomia muutoksia ympäristössämme on jo tapahtunut. Raportin viestin on oltava selvä myös tulevaa budjettia ajatellen.

YMPÄRISTÖTUTKIMUKSEN RAHOITUSTA TULEE LISÄTÄ EIKÄ LEIKATA

Ilmastokriisin, luontokadon ja muiden ympäristöhaasteiden hoitaminen edellyttää myös päätöksentekoa tukevan tutkimuksen ja seurantojen rahoituksen varmistamista. Julkisen talouden suunnitelmassa 2022-25 esitettiin leikkauksia SYKEn, LUKEn, Suomen akatemian ja strategisen tutkimuksen rahoitukseen. Tämä vaarantaa päätöksenteon tietopohjaa.

KAIVOSTEN YMPÄRISTÖASIOITA TULEE PARANTAA ENNEN UUSIEN TEKEMISTÄ

Kaivos- ja akkuteollisuuteen ollaan panostamassa satoja miljoonia. Alan suurin ongelma ovat erityisen vaarallisista kaivannaisjätteistä seuraavat suuret pitkäaikaiset ympäristövahingot, ääriesimerkkinä valtion Terrafame-Talvivaara. Nyt pitää panostaa vanhojen kaivosten jäteasioiden saamiseen kaivosjätedirektiivinkin mukaiseen kuntoon ennen kuin tuetaan uutta kaivostoimintaa, joka voi tuoda lisää ongelmia.

Yhteistyöterveisin Suomen luonnonsuojeluliitosta

• turve: suojeluasiantuntija Paloma Hannonen, p. 050 5323 219, paloma.hannonen a sll.fi
• ilmasto/energia: suojeluasiantuntija Anna Ikonen, p, 04 4491 4269, anna.ikonen a sll.fi
• kaivokset: erityisasiantuntija Jari Natunen, p. 044 210 0453, jari.natunen a sll.fi
• ympäristöpäällikkö, va. toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530, tapani.veistola a sll.fi

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen

Jaa sosiaalisessa mediassa