Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Some-aktivismi helpottaa il­mas­toah­dis­tus­ta

Ami Värtö pitää Pallon kokoinen elämä -nimistä Instagram-tiliä ja blogia, joissa hän jakaa tietoa ja kehottaa toimimaan ilmaston ja luonnon puolesta.

Teksti ja kuva Oona Lohilahti
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2021

Ami Värtö heräsi ilmastoasioihin syksyllä 2018, kun IPCC:n ilmastoraportti julkaistiin.

”Raportti herätti minussa vahvan ilmastoahdistuksen. Halusin tehdä jotain heti. Seuraavana päivänä perustinkin Ilmastoahdistus-nimisen Instagram-tilin, jonka nimen vaihdoin vuosi sitten Pallon kokoiseksi elämäksi.”

Tilin pitäminen on auttanut ilmastoahdistukseen, sillä some on tarjonnut vertaistukea ja vastakaikua ajatuksille. Värtön mukaan hänen seuraajiaan kiinnostavat erityisesti ihmisten henkilökohtaisiin valintoihin liittyvät aiheet, kuten ruoka ja matkustaminen. Hän on itsekin tehnyt muutoksia omassa elämässään siirtymällä suureksi osaksi vegaaniseen ruokaan, eikä hän ole myöskään lentänyt.

Tilin pitäminen vaatii aikaa. Värtö arvioi, että hän käyttää tiliin noin pari tuntia päivässä.

”Tilin pitäminen kuitenkin antaa enemmän kuin ottaa, sillä kirjoittaminen on minulle mieluista ja luontevaa. Tämä on hauska harrastus, jolla toivottavasti voin vaikuttaa johonkin. Samalla opin itse.”

Seuraajilta tulee usein palautetta, joka kannustaa jatkamaan. Viime eduskuntavaalien aikaan Värtö sai viestin alaikäiseltä nuorelta, joka oli hänen päivityksiään nähtyään pyytänyt äitiään äänestämään ilmastotoimia puolustavaa ehdokasta. Äiti lupasi äänestää lapsensa pyynnön mukaisesti.

Värtö kannustaa kaikkia vaikuttamaan rohkeasti siellä, missä pystyy.

”Jokainen voi olla se, joka pitää näitä teemoja esillä työpaikalla, koulussa ja perheessä. Pienet teot usein johtavat isompiin.”

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa