Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kommentteja mereisiin OECM-alueisiin

OECM-alueet ovat muita kuin suojelualueita, joilla yritetään turvata luonnon monimuotoisuutta. Merialueseminaarissa niitä ei kyllä paljoa Suomesta löydetty.

Asian tausta

Biodiversiteettisopimuksen (CBD) strategisen ohjelman 2010-2020 ns. Aichi 11 -tavoitteet kohdistuvat luonnonsuojelualueisiin ja ”muihin tehokkaisiin aluelähtöisten suojelutoimien” alueisiin (OECM). Nämä OECM-kohteet saivat viimein syksyllä 2018 (CBDn 14. osapuolikokouksessa) kansainvälisesti hyväksytyn määritelmän ja vuonna 2019 sen soveltamista koskevan ohjeistuksen. Nähtävissä on, että OECM-tyyppisillä alueilla tulee olemaan merkittävä rooli CBD:n uudessa pitkäaikaisessa strategisessa ohjelmassa vuoden 2020 jälkeen.

Suomen kansallisen BD-strategian seurantatyöryhmä on asettanut ns. OECM-työryhmän selvittämään kansainvälisen ohjeistuksen kansallista soveltamista ja laatimaan ehdotuksen siitä, mitä käsite tarkoittaisi ja millaisia kohteita määritelmä kattaisi Suomessa. Toimeksianto keskittyy pääosin olemassa oleviin lakisääteisten suojelualueiden ulkopuolisiin alueisiin, eikä monimuotoisuutta turvaavien kohteiden tunnistaminen aiheuta niiden käytölle nykyisestä poikkeavia rajoitteita.

Asian esittelemiseksi työryhmä järjestää elinympäristöittäin teemakohtaisia sidosryhmätilaisuuksia. Tilaisuuksissa pyritään alustavasti tunnistamaan kunkin elinympäristön potentiaaliset OECM-kohdetyypit Suomessa. Kesän jälkeen työryhmän on tarkoitus laatia ehdotus ja paneutua myös ehdotettavien kohdetyyppien tiedonhallintaan. Työryhmän työ valmistuu toimeksiannon mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Kommentit OECM-merialueiden seminaarissa

8.5.2020

Tästä laskentaharjoituksesta voi olla lisäarvoa, jos se saa toimijoita miettimään enemmän mitä voisivat tehdä luonnonarvojen hyväksi (esimerkiksi puolustusvoimien edustajan hyvä puheenvuoro suoja-alueistaan).

Kalastuslain rajoituskohteita voisi tutkia.

Armeijan alueet eivät nyt vielä sellaisia ole, mutta niistä voisi hoitosuunnitelmilla tulla.

Hylyissä on muu suojelutavoite, mutta miksi ei?

Merialueiden kaavoissa voi olla sopivia, yleensä haaste liian löysä suojelumääräys. Vesilain noudattaminen ei oikein vielä riitä.

EMMA-, EBSA-, Meri-IBAt ja MAALI-alueet pitäisi saada tällaisiksi, kunnes ne paremmin suojellaan.

[Kohteiden väliaikaisuuteen] Lähtökohtaisesti EI. Kohteiden pitää olla pysyviä, että saadaan pysyvää suojeluhyvää.

Jos alue OECMään otettaisiin, pitäisi olla joku prosessi jolla niiden suojelun kehittämisestä kehitettäisiin. VNTEAS- tms. hankeen paikka!

Tapani Veistola

erityisasiantuntija

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa