Kuvat suojelevat
Luontokuvaus on suosittu harrastus. Kuvilla voi myös suojella luontoa. Luonnonsuojeluliitto saa valokuvia useilta vapaaehtoisilta valokuvaajilta. Nyt he kertovat vinkkejä muille luontokuvaajille.
Tekstit Liisa Hulkko, kuvat Lasse Kurkela
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2020
Isän ja pojan yhteinen harrastus
Isä Heikki ja poika Lasse Kurkela kuvaavat yhdessä. He halusivat tehdä kuvillaan hyvää ja lahjoittivat tuhansia kuvia Suomen luonnonsuojeluliitolle.
Lasse ja Heikki Kurkela ovat kuvanneet yhdessä melkein kymmenen vuoden ajan.
”Me olemme käyneet perheen kanssa aina paljon luonnossa, ja isä on harrastanut kuvausta pidempäänkin”, 16-vuotias Lasse Kurkela kertoo.
”Lasse oli ehkä 7–8-vuotias, kun opetin pitkällä automatkalla kohti Kainuuta ajaessa kuvaamisen tekniikkaa. Kerroin, mitä on aukko, suljinaika ja ISO-arvo”, Heikki Kurkela muistelee. ”Tekniikan taltuunotto tapahtui yllättävän nopeasti. Lasse ei ole koskaan käyttänyt automaattiasetuksia.”
Hän kertoo, että yksi tärkeä kohta oli se, kun hän ymmärsi, että uusi ja parempi kamera kannattaa antaa lapselle.
”Sitten alkoikin tulla aika kovaa jälkeä”, Heikki kertoo.
Lasse on voittanut vuosien varrella lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä luontokuvapalkintoja. Viimeisimpänä tuli susikuvalla voitto Nuorten sarjassa Vuoden luontokuva 2019 -kilpailussa.
”Lassella on joku ihmeellinen kyky. Hän saa parempia kuvia samasta tilanteesta kuin minä”, Heikki sanoo.
Aluksi Lassen unelmana oli kuvata saimaannorppaa ja sitä he ovat kuvanneetkin lukuisia kertoja. Aina etäältä, jotta norppa ei häiriinny. Nyt lempikohde on vaihtunut.
”Mieleenpainuvimpia hetkiä kuvaamisessa ovat olleet susien kohtaaminen”, Lasse sanoo. ”Susi on vihattu eläin Suomessa. Kun olen itse nähnyt susia ja kuvannut niitä, en voi ymmärtää, mitä järkeä siinä vihaamisessa on.”
Susien kuvaamisessa kiehtoo myös sen haastavuus. Ne ovat arkoja ja epäluuloisia, joten niiden näkeminenkin on harvinaista. Saati sitten hyvän kuvan ottaminen.
”Kun se susi sitten lopulta siinä on, niin hetki sähköistyy”, Heikki kertoo.
Hänen mielestään hienoimmat hetket koittavat silloin, kun he ovat osanneet valmistautua kuvaustilanteeseen. Pitää osata tekniikka, ymmärtää olosuhteet ja tuntea lajin käytöstä. Kurkelat seuraavat usein kuvattavaa lajia pitkään ennen varsinaista kuvaamista, jotta ymmärtävät miten se liikkuu.
”Sitten kun nämä vaiheet osaa, voi tulla oma tulkinta. Ja sitten se vasta onkin vaikeaa”, Heikki nauraa. ”On edetty pikku hiljaa sitä kohti. Nyt voi jo sanoa, että ’tuo näyttää ihan Lassen kuvalta’.”
Aloittelevalle kuvaajalle Kurkelat antavat vinkiksi olla kärsivällinen ja liikkua paljon luonnossa.
”Helpointa on mennä ensin ihan kännykkäkameralla kuvaamaan. Menee vaikka lähimetsään ja kuvaa mieleisiään kasveja. Suolla esimerkiksi kihokit ovat todella hienoja. Siitä se sitten lähtee”, Lasse kertoo.
Hänen mielestään kuvaamista voi hyvin opetella itsekseen: ”Youtubesta ja netistä löytää paljon vinkkejä, miten kameraa voi käyttää.”
”Lasse onkin diginatiivi”, Heikki nauraa. ”Itse lähtisin ensin mieluummin kurssille. Ne antavat paljon ja on kivaa verkostoitua samalla.”
Lasse ja Heikki Kurkelan kuvia: facebook.com/KurkelaWildlifePhotography, lassekurkela.kuvat.fi
Juho Salo tallensi karhun kohtaamisen
Millainen luontokuvaaja olet?
Olen kuvannut aktiivisesti yli kymmenen vuotta. Luonto on minulle kaikki kaikessa ja kuvaamisesta on tullut hyvä keino ilmaista itseäni sekä koetella omaa luovuutta.
Mikä luontokuvauksessa viehättää?
On kiva yrittää saada kuvaan jotain, mitä ihmissilmän on vaikea huomata tai saada kuvaan jokin tunteita ja keskustelua herättävä tekijä. Kuten karhun katse.
Kerro mieleenpainuvin kuvaushetkesi.
Oli ensimmäinen kerta, kun pääsin syksyllä 2017 kuvaamaan karhuja piilokojusta Kuusamon Kuntivaarassa. Kuvan karhu käveli kuuden metrin päähän kojusta ja vilkaisi kohti minua. Lyhyen katsekontaktin jälkeen se hiippaili metsään kojun ohi. Oli hieno kokemus nähdä ensi kertaa karhu läheltä.
Kerro vinkkisi aloittelevalle luonto-kuvaajalle.
Kannattaa tutustua lähiympäristöön ja omaan kalustoon sekä opetella heti alkuun kameran manuaaliset säädöt. Luontoa löytyy aina läheltä enemmän tai vähemmän, joten rohkeasti vain kokeilemaan omaa luovuutta kameran kanssa. Vain mielikuvitus on rajana.
Juho Salon kuvia: www.juhosalo.com, Instagram: @jsalophotography
Ville Kangas kuvaa kunnioituksesta luontoon
Millainen luontokuvaaja olet?
Kuvaamani maisemat sijaitsevat usein pyöräilymatkan päässä kotoani, ja osa harrastustani onkin uusien kuvauspaikkojen etsintä juoksulenkkien yhteydessä.
Mikä luontokuvauksessa viehättää?
Luonto on kaunis. Lisäksi luonnon kuvaaminen on myös kunnianosoitus elämälle. Luonto voi viedä meidät takaisin omille juurillemme, elämän perusasioiden äärelle, joista usein olemme kovin vieraantuneet. Luontoa tutkimalla ja tarkkailemalla voimme oppia paljon elämästä ja itsestämme.
Kerro mieleenpainuvin kuvaushetkesi.
Parhaita hetkiä ovat olleet kevätaamut lammen tai järven rannalla, kun aurinko on vasta ollut nousemassa. Vedessä on saattanut uiskennella muutama joutsen aamu-usvan seassa. Ilmassa on ollut lintujen laulua ja keväisen aamun energiaa.
Vinkkisi aloittelevalle kuvaajalle.
Lähiluonnosta voi löytää monenlaista kuvattavaa. Ole kärsivällinen ja kuvaa ajatuksen kanssa. Vaatimattomallakin kalustolla voi saada loistavia kuvia.
Ville Kankaan kuvia: www.villenkangastuksia.com
Paul Stevens tuntee kohteensa
Millainen luontokuvaaja olet?
Tykkään kuvata kaikenlaista luontoa: eläimiä, kasveja, maisemia ja tähtitaivasta.
Mikä luontokuvauksessa viehättää?
Vaikka harmaana päivänä ajattelisin, että tänään ei tulisi mitään kuvattavaa, aina löydän jotain. Myös se viehättää, että pääsen tallentamaan eläinten käyttäytymistä ja luonnetta.
Kerro mieleenpainuvin kuvaushetkesi.
Esimerkiksi se hetki, jolloin kuvasin liito-oravaa ensimmäistä kertaa kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen.
Vinkkisi aloittelevalle kuvaajalle.
Katso valoa ja huomaa, mistä se tulee ja kuinka voimakas se on ja miten valo tuo värit ja muodot esille.
Jukka Eskelinen suojelee kuvillaan
Millainen luontokuvaaja olet?
Luontokuvaajana tuon esiin luonnon hiljaista kansaa. Tuon kuvillani esille sitä maailmaa, jota tavallinen tallaaja ei tunne.
Mikä luontokuvauksessa viehättää?
Minulle luontokuvaus on luonnonsuojelua. Teen vapaaehtoistyötä Kainuun erämaaluonnon monimuotoisuuden pelastamiseksi Kainuun piirissä.
Kerro mieleenpainuvin kuvaushetkesi.
Viime kesästä jäi mieleen soilla ötököiden perässä konttaaminen.
Vinkkisi aloittelevalle kuvaajalle.
Valokuvaaja kuvaa valolla. Valo tuo kuviin varjot, se antaa muodon. Kuvaa lähikuvauksessa kohdetta sen omalta tasolta. Käytä jalustaa! Kokeile kuvata maisemia pienellä aukolla ja pitkillä suljinajoilla kunnon syvyysterävyyden aikaansaamiseksi.
Lahjoita kuvia ja videoita luonnonsuojeluun
Harrastatko luontokuvausta? Haluatko auttaa luonnonsuojelussa ja ilmastotyössä? Lahjoita kuvia ja videoita Luonnonsuojeluliitolle. Voit lahjoittaa kuvia ja videoita omista arkistoistasi tai tarjota kuvausapua tapahtumiin ja tempauksiin. Ota yhteyttä oman alueesi paikallisyhdistykseen tai piiriin (sll.fi/paikallistoiminta) tai Luonnonsuojelijan toimitukseen (luonnonsuojelija@sll.fi).
Viisi vinkkiä: Näin tallennat kevään valo kuviisi
Valokuvaaminen on nimensä mukaisesti valon kuvaamista. Keväällä valo lisääntyy, ja kuvattavaa riittää luonnon herätessä. Lue vinkit, nappaa kamera mukaasi ja lähde luontoon!
Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija
”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”
Jaa sosiaalisessa mediassa
Sinua saattaisi kiinnostaa
Luonnonsuojeluliiton lausunto lunastuslaista
Luonnonsuojeluliitto ei kannata lunastuslakiin esitettyä lunastuskorvauksen 25 %:n korotusta. Hallituksen esitys ei edistä luontokadon pysäyttämistä,…
Lue lisää5 syytä äänestää EU-vaaleissa
Miksi kesäkuun EU-vaaleissa kannattaa äänestää? Kokosimme 5 syytä, miksi juuri luonnonystävän kannattaa käydä vaikuttamassa ääne…
Lue lisää