Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kemikaaliton kevätsiivous: viisi vinkkiä ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­seen siivoamiseen

Kun pölyhiukkaset leijailevat kevätauringon valossa ja ikkunoista erottuvat sormenjäljet, on kevätsiivouksen aika. Kokosimme vinkkejä luonnonmukaisilla puhdistusaineilla siivoamiseen.

Teksti Miia Pietiläinen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2020

Monet pesuaineet sisältävät ympäristölle haitallisia aineita, joille altistuminen ei tee hyvää ihmisenkään terveydelle. Puhdasta jälkeä saa onneksi aikaan täysin luonnonmukaisin konstein!

Pelkällä vedellä pääsee yllättävän pitkälle. Useimpien pintojen puhdistukseen riittää hyvin hankaus kostealla liinalla. Sitkeämpiä tahroja kannattaa liuottaa vedessä puolikin tuntia. Ainoastaan pinttyneeseen likaan kannattaa käyttää järeämpiä aseita.

Hyviä, luonnonmukaisia yleispuhdistusaineita ovat ruokasooda ja väkiviinaetikka. Emäksinen sooda on todellinen ihmeaine, jolla lähtevät niin rasvajäljet kuin epämiellyttävät hajut. Hapan etikka sopii erityisesti kiillotukseen ja kalkkikertymien poistoon.

1. Ikkunat kiiltäviksi etikalla ja sanomalehdellä

Hyvä ikkunanpesuveden sekoitussuhde on pari litraa kylmää vettä ja kolme ruokalusikallista etikkaa. Rasvajälkiä varten veteen voi lisätä ripauksen soodaa tai raastaa hieman palasaippuaa.

Ikkunan voi kuivata ja kiillottaa sanomalehden avulla. Rytistä sanomalehti ja hankaa ikkunaa voimakkaasti. Varo, ettei painomuste värjää ikkunanpuitteita.

2. Keittiö puhtaaksi suolalla ja sokerilla

Pohjaanpalaneiden kattiloiden ja valurautaisten liesien puhdistukseen kannattaa kokeilla kostutettua sokeripalaa. Hiero sokeripalaa tahraan ja pyyhi pois.

Uunin pesuun voit valmistaa tahnan ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä
(2 rkl). Anna rauhassa vaikuttaa rasvatahroihin.

Uunin ja mikroaaltouunin sisukset voi myös pestä näppärästi höyryllä. Laita matalaan astiaan hieman vettä ja ripaus ruokasoodaa ja kuumenna uuni.

Kattilat, aterimet ja muut keittiön teräsesineet saat kiiltäviksi etikkakylvyllä. Keitä kattilassa liuos, jossa on puolet vettä ja puolet etikkaa. Samalla sekoitussuhteella saat puhdistettua kahvin- ja vedenkeittimen kalkkikertymät.

3. Kylpyhuone raikkaaksi sitruunahapolla

Poista kalkki pyykinpesukoneesta sitruunahapolla. Happoa annostellaan pesuainelokeroon 100 grammaa ja koneen annetaan käydä tyhjänä 90 asteen pesuohjelmalla.

Myös kylpyhuoneen laattojen ja peilin kalkinpoisto hoituu sitruunahapolla. Voit käyttää myös vähemmän syövyttävää etikkaa, mutta sitruunahaposta jää miellyttävämpi tuoksu. Muista huuhdella happo pois!

Lavuaarin ja pytyn saa pestyä veteen liuotetulla soodalla. Viemäreihin tehoaa parhaiten soodan ja etikan yhdistelmä. Hyvä sekoitussuhde on 1 dl soodaa, 2 dl etikkaa. Anna seoksen vaikuttaa vartti ja huuhtele kuumalla vedellä.

4. Lattiat ja seinät hohtaviksi veden voimalla

Loraus etikkaa lattianpesuveteen lisää pesutehoa. Etikka raikastaa tunkkaista hajua ja pehmentää pesuvettä, jolloin lattia ei jää niin helposti raidalliseksi kuivuessaan. Etikka-vesiliuos ei kuitenkaan sovi marmori- ja kivipinnoille.

Seinien puhdistukseen riittää kostea rätti. Pahimpiin tahroihin voi käyttää hieman soodaa tai palasaippuaa.

5. Talvivaatteiden ja patjan puhdistus allergiaystävällisesti

Pyykinpesu pesupähkinöillä on hyväksi paitsi ympäristölle, myös allergikoille. Itsepäisimpiä tahroja kannattaa hinkata sappisaippualla ennen pesua.

Patjan saa puhdistettua helposti ruokasoodalla. Ripottele soodaa patjan päälle ja anna vaikuttaa tunnin tai parin ajan. Imuroi jauhe lopuksi pois.

Tietolaatikko

Pesuaineet puntariin

VÄLTÄ näitä aineita sisältäviä pesuaineita

 • Kloori
 • Fosfaatit ja fosfonaatit
 • Liuottimet
 • Valkaisuaineet
 • Voimakkaat emäkset (pH 10–14)
 • Voimakkaat hapot (pH 4,9–0)
 • Optiset kirkasteet
 • Tensidit
 • Hajusteet
 • Antibakteeriset aineet. Ne tekevät mikrobikannasta vain entistä kestävämmän.

SUOSI

 • Ympäristömerkittyjä pesuaineita, esimerkiksi Joutsenmerkkiä ja EU-ympäristömerkkiä. Huomaa, että ympäristömerkistä huolimatta tuotteet saattavat sisältää allergisoivia aineita. Lue pakkausseloste.
 • Pulvereita nestemäisten aineiden sijaan. Nesteet sisältävät tarpeettomia säilöntäaineita.
 • Luonnonmukaisia puhdistusaineita, kuten ruokasoodaa ja väkiviinaetikkaa.
 • Huom! Mäntysuopa sopii muuhunkin kuin matonpesuun. Kokeile uunin, kaakeleiden ja lattioiden pesuun tai yleispuhdistusaineena.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa