Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Viisi vinkkiä: säilö kesä talven varalle

Maija Suomelan mielestä kesästä kannattaa nauttia nyt.

Luonnontuoteneuvoja Maija Suomela vinkkaa, kuinka saat iloa kesän kasveista läpi vuoden. Kun marraskuun pimeys laskeutuu, on aika parantaa vastustuskykyä siankärsämöteellä ja maustaa lämpimät pataruuat yrttisuolaseoksilla. Uudenvuoden maljan voit kippistää nokkoskombuchalla. Villiyrtit ovat kuitenkin parhaita tuoreina ja kesä on nyt!

Teksti ja kuvat Jenni Hamara
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2023

1 Pakasta mahlaa ja kuusenkerkkiä

Luonnonantimista nauttivan kevät alkaa jo ennen kuin maa on lumesta täysin vapaa. Paras hetki koivujen mahlan valuttamiseen koittaa, kun keskilämpötila on niukin naukin plussan puolella.

Poraa koivuun reikä vyötärösi korkeudelle, työnnä letku puun sisään ja anna mahlan valua kanisteriin. Jos yöt ovat vielä pakkasella, ota letku pois päivän päätteeksi ja vie kanisteri kylmään säilöön. Mahla kannattaa juoda nopeasti tuoreeltaan tai pakastaa. Se on hetken herkku.

Myös kuusi tarjoaa parastaan alkukesästä. Kirkkaanvihreät uudet kuusenkerkät voi mahlan tapaan pakastaa talven flunssakauden varalle. Maasta työntyvät nokkosenvarret voi napata tuoreeltaan ja käyttää pinaatin tapaan tai pakastaa ryöppäämisen jälkeen pieniin eriin.
Mahlan valuttamiseen ja kuusenkerkkien nyppimiseen tarvitset maanomistajan luvan.

2 Kuivata kevään herkut

Aloittelijakin oppii helposti tunnistamaan maitohorsman, nokkosen, vuohenputken ja poimulehden. Nämä aarteet voi kuivattaa ilmavasti narussa roikuttamalla tai vaikkapa jääkaapin päällä leivinpaperien välissä. Sen kummempia laitteita ei tarvita.

Pääasia on, että tietää, mitä kerää. Sen jälkeen saa kokeilla vapaasti, millainen teeseos tai yrttisuolaseos miellyttää omaa makuaistia. Suolaseoksiin voi lisätä myös porkkanan ja sellerin naatteja, valkosipulin vihreää kasvustoa tai lehtikaalia. Suppilovahverosta saa umamin makua.

Vuohenputkesta tulee hyvä suolaseos tuoreeltaan. Siinä on liemeen sopiva makumaailma. Tuoreen sauvasekoittimella hienonnetun vuohenputki-suolaseoksen voi kuivattaa levynä kuivurissa. Myös monen inhokkirikkaruoho jauhosavikka on erittäin ravinteikas kasvi, joka sopii kiehautettuna moniin ruokiin. Savikat sisältävät paljon oksaalihappoa. Niitä tule syödä raakana, eivätkä ne sovi munuaisvikaisille.

Maitohorsmateetä voi juoda huolettomasti, mutta siankärsämöä kannattaa käyttää vain kuuriluontoisesti vastustuskykyä parantamaan. Se on myös iltateenä rauhoittava. Siankärsämön lehti käy niin ikään pippurisesta mausteesta.

3 Fermentoi kombuchaa

Kuivatusta nokkosesta saa valmistettua sihijuomaa vaikkapa itsenäisyyspäivän tai uudenvuoden kemuihin. Yhdistämällä nokkosta, mustaa teetä ja kombucha-sientä, valmistuu suomalaisillekin jo tutuksi käynyt, alun perin idästä Suomeen tullut kombucha-juoma. Lisää vahvaan teehen kuivatettua nokkosta, sokeria desilitra litraa kohden ja kombucha-kasvusto.

Sieni käyttää sokerin ravinnoksi, joten makeus vähenee prosessin aikana. Juomaa täytyy nimittäin haudutella viikko tai pari puuvillakankaan alla lasipurkissa ennen kuin se on valmis. Valmiin juoman pinnalle kehkeytynyt kasvusto poistetaan ja osa siitä säilytetään seuraavaa kombucha-erää varten.

4 Uuta salaattikastike tai käsivoide

Erilaisiin öljyihin voi uuttaa kuivattuja tai tuoreita kasveja. Kuivatuista kasveista valmistetut uutteet säilyvät paremmin, sillä niissä ei ole vettä. Öljyuutteita voi käyttää ruuassa, salaattikastikkeina tai ihosalvana. Salaattikastikkeen saat esimerkiksi uuttamalla sitruunabasilikaa öljyyn. Ihosalvaan tarvitset mehiläisvahaa, öljyä ja yrttejä.

Talvella öljyt ovat hyväksi sisäisesti ja ulkoisesti. Oma lukunsa ovat alkoholitinktuurat, jotka tehdään 60-prosenttiseen alkoholiin. Niihin laitetaan nestettä niin, että yrtit peittyvät lasipurkissa. Pakuri ja siankärsämö ovat oivallisia tähän tarkoitukseen. Tinktuuroita voi ottaa, jos flunssainen olo vaivaa.

5 Hapata omat hapankaalit

Hapattaminen on kiva tapa säilöä, sillä aromit säilyvät ja se on terveellisempi keino kuin suolan valmistus. Villiyrteistä hapatukseen sopivat esimerkiksi voikukan nuput, joita voi käyttää kapriksen tapaan. Keräkaali, kiinankaali ja retikka ovat hapattajan lempiaineksia. Tarvitset puhtaat astiat, joihin lisäät kasveja ja suolaa kerroksittain, minkä jälkeen kaadat keitetyn, jo jäähtyneen veden päälle. Sitten kansi tiiviisti kiinni. Luomu-raaka-aineilla onnistut hapatuksessa todennäköisemmin.

Villiyrttineuvontaa ja kursseja

Maija Suomela kasvattaa vihanneksia, yrttejä ja kukkia puutarhuri Kimmo Englundin kanssa Lehmuston puutarhassa Korsossa. Uoma Wild & Sour -yritys tarjoaa villeihin kasveihin ja sieniin perustuvaa neuvontaa, kursseja, elintarvikkeita ja hyvinvointituotteita. Osallistu kursseille tai virkistyspäivään: www.uomaearthcare.fi

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa