Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonto voitti ilmastovaaleissa

Kuva: Merja Paakkanen

Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija iloitsee 100 miljoonasta euron potista luonnolle.

Toimitus Oona Lohilahti, kuva Merja Paakkanen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2019

Luonnonsuojeluliitto oli ensimmäinen taho, joka alkoi vaatia 100 miljoonan euron vuosittaista lisärahoitusta luonnonsuojelulle. Työ alkoi, kun valmistauduimme vuoden 2011 hallitusneuvotteluihin. Laskimme Excelissä, että luonnonsuojelun korjausvelka on 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Alussa summaa ihmeteltiin. Olemme kuitenkin sinnikkäästi pitäneet vaatimusta esillä monta vaalikautta. Aluksi tietoisuus kasvoi. Ville Niinistön kaudella saimme soidensuojeluohjelman valmisteluun. Vuosi 2015 ja Sipilän hallituksen hallitusneuvottelut muodostivat poikkeuksen. Tuolloin jouduimme nostamaan kärkeen ympäristöhallinnon puolustamisen, koska jopa ympäristöministeriön itsenäisyys oli vaakalaudalla. Heti alussa Sipilän hallitus leikkasi kaksi kolmasosaa luonnonsuojelun rahoituksesta, eivätkä myöhemmät paikkaukset nostaneet rahoitusta entiselle tasolle. Neljä vuotta puskimme siis vastatuuleen.

Viime kevään hallitusneuvotteluihin mennessä tämä vääryys ja luonnon huono tila olivat kuitenkin jo kasvaneet niin suuriksi, että aika lisärahoitukselle oli otollinen. Uhanalaisuusselvitykset kertoivat, että kriisissä ei ollut pelkästään ilmasto, vaan myös luonto. Toisaalta vielä viime syksynä valmistelijat sanoivat minulle, että lähettäkää te vain niitä laskelmia, mutta läheskään näin paljon ette tule saamaan.

Vuoden 2019 vaaleja varten teimme vaikuttamistyötä puolitoista vuotta ja luonnonsuojelun lisärahoitus oli ykkösvaatimuksemme. Veimme viestiä kaikille, jotka halusivat kuunnella. Oli tapaamisia, paperien kirjoittamista, mediavaikuttamista, sosiaalisessa mediassa viestimistä ja Säätytalon edessä seisomista hallitusneuvottelujen aikana.

Rinnastimme 100 miljoonaa koko ajan turpeen verotukeen, joka on paisunut lähes 200 miljoonaan. Loppuvaiheessa puolueet, tutkijat ja muut järjestöt kannattivat ehdotusta eri syistä. Moni ymmärsi ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden yhteyden. Lopulta vaalitulos mahdollisti lisärahoituksen.

Olimme väsyneitä, mutta onnellisia, kun 100 miljoonaa varmistui. Emme silti ehtineet skoolailla. Budjettivaikuttamisessa tämä on kenties Luonnonsuojeluliiton suurin saavutus koskaan. Rahoituksen nosto on historiallinen myös esimerkiksi Metso-ohjelmalle, ely-keskuksille ja ympäristöministeriölle, jonka budjetti nousee 200 miljoonasta 277 miljoonaan. Seuraavaksi Luonnonsuojeluliitto valvoo, että suuri raha käytetään järkevästi.

Tapani Veistola

Erityisasiantuntija, @TapaniVeistola

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa