Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Yöllinen Ruissalo sirittää ja tuoksuu

Ruissalon rantaa. Kuva: Janne Helenius

”Yöllinen Ruissalo on rehevä ja viidakkoinen. Tykkään käydä fiilistelemässä pieniä pimeitä polkuja, rantoja ja myrskyjä.” Näin kuvailee Turun luonnonsuojeluyhdistyksen Riikka Armanto lempipaikkaansa Ruissaloa.

Toimitus Jenni Hamara, kuva Janne Helenius. Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2018

Turun Ruissalossa on kaksi ulapalle aukeavaa niemeä, joista toinen on Kuuvannokka. Se on kallioinen, kirkasvetinen ja ahdinpartainen paikka meren äärellä. Kuuvassa voi nähdä ison meriväylän, Airiston. Sisempänä Turussa aavaa ei näe, koska kaupunki on monien saarten suojassa. Airistoltakin on avomerelle vielä matkaa.

Hieman syrjäisempään lempipaikkaani Kuuvassa menee polku, jonka poikaystäväni näytti minulle ensimmäisen kerran. Ihmiset ovat vuosikymmenten saatossa tehneet kaiverruksia Kuuvannokan kallioihin. Sieltä löytyy esimerkiksi pieni kaiverrettu jatulintarha, joka muistuttaa puuta.

Hieman syrjäisempään lempipaikkaani Kuuvassa menee polku, jonka poikaystäväni näytti minulle ensimmäisen kerran. Ihmiset ovat vuosikymmenten saatossa tehneet kaiverruksia Kuuvannokan kallioihin. Sieltä löytyy esimerkiksi pieni kaiverrettu jatulintarha, joka muistuttaa puuta.

Ruissalossa on hienoa käydä öisin. Yöllinen Ruissalo on rehevä ja viidakkoinen. Tykkään käydä fiilistelemässä pieniä pimeitä polkuja, rantoja ja myrskyjä. Olemme käyneet siellä myös äänittämässä sirkkojen siritystä.

Mereltä päin katsottuna Ruissalon ranta on eksklusiivinen; siellä on hienoja kartanoita, uimahuoneita ja laitureita, jotka kuuluvat tietyille suvuille ja seuroille.

Lähden Ruissaloon, kun tekee mieli uida tai lähteä mystiselle iltakävelylle. Viime talvena kävin fiilistelemässä jäitä, toukokuussa tuulta. Ruissalon tuoksu on kesäisen lehdon tai merituulen tuoksu.

Riikka Armanto
Turun luonnonsuojeluyhdistys

Tutustu Ruissaloon, yhteen sadasta luontohelmestä: 100luontohelmea.fi/helmi/ruissalo

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa