Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vuoden vapari näkee valoa tulevaisuudessa

Vuoden vapaaehtoinen Julia Helminen
Kuva: Emilia Horttanainen

Ei kukaan tarkoituksella halua olla luonnontuhoaja.” Aktiivi-palstalla haastattelussa vuoden vapaaehtoisena palkittu Julia Helminen.

Toimitus ja kuva Emilia Horttanainen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2018

Miten lähdit mukaan?

Luonto on kiinnostanut pienestä pitäen. Teininä oli rajatut vaikutusmahdollisuudet, mutta kun pääsin opiskelemaan ja muuttamaan omilleni, aukesivat paremmat mahdollisuudet vaikuttaa. Opiskelen uskontotiedettä ja lisäksi tulevaisuuden tutkimusta, kestävää kehitystä ja ympäristötiedettä.

Olet tuonut uusia tuulia paikallistoimintaan.

Siihen on auttanut monitieteellisyys ja yleinen kiinnostus – tykkään tutkia ja tehdä kaikenlaista. Olen mukana muun muassa Turun yliopiston ympäristösiivessä ja Turun akateemisessa eläinseurassa. Saan inspiraatiota erilaisista idearikkaista ryhmistä.

Miten olet saanut hankittua lisää jäseniä yhdistykseenne?

Nuorilla ei edes ole tietoa, että Turussa on luonnonsuojeluyhdistys tai mitä se tekee. Messuilla esittelimme toimintaamme ja saimme paljon nimiä sähköpostilistallemme. Meillä on monia toimintaryhmiä kuten Kaava-, Roska- ja Retkiryhmä. Oman ryhmän voi myös perustaa kiinnostuksensa mukaan.

Vedät roskaryhmää. Mikä siinä innostaa?

Kun näkee työn tuloksen, monta säkillistä roskaa, tietää että se kaikki on luonnosta pois. Vapaaehtoistyö antaa ylipäätään merkitystä elämään, ja samalla pystyy kehittämään itseään ihmisenä.

Miten luonnonsuojelutyötä pitäisi kehittää?

Toiminnan pitää tavoittaa kaikki – pienilläkin paikkakunnilla on luonnonsuojelusta kiinnostuneita. Ekologiset valinnat pitää saada helpoiksi. Ei saa syyllistää. Ei kukaan tarkoituksella halua olla luonnontuhoaja.

Miksi ihmiset eivät käsittele ilmastonmuutosta vakavana ongelmana? 

Koska se on politisoitu. Ympäristöasioista pitää riisua poliittisuus ja  saada ne yhteiseksi, luonnolliseksi osaksi arkea. Nyt esimerkiksi ekologinen tuotesuunnittelu on feminiinistä, jolloin puolet väestöstä jää ulkopuolelle.

Uskot luonnon selviytymiseen.

Ihmiset ovat heränneet, ovat enemmän tietoisia ympäristöongelmista ja yrittävät tehdä muutoksia. Yhteiskuntamme ja hyvinvointimme ovat riippuvaisia nykyisestä ekosysteemistä. Tasapainoinen vuorovaikutus yhteiskunnan ja luonnon välillä on mahdollinen, kun saadaan taitavia mieliä kehittämän ratkaisuja.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa