Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lönnrotin ja Kekkosen jäljillä

Vienan reitti
Vienan reitti. Kuva: Jukka Eskelinen

”Nyt olisi valtiovallalla tuhannen taalan paikka lunastaa tämä mittaamattoman arvokas historiallinen alue.” Näin kirjoittaa Pentti Kinnunen Vienan reitistä Lempipaikka-palstalla.

Teksti Pentti Kinnunen, kuvat Jukka Eskelinen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2018

Rajan tuntumassa kiemurtelevalla Vienan reitillä on historiallista kerrostumaa monelta vuosisadalta. Kirjoitettua tietoa reitistä on 500 vuoden takaa. Täällä on kulkenut niin Elias Lönnrot runonkeruumatkoillaan kuin I.K. Inhakin. Itse muistan, miten Kekkonenkin hiihti nuoruudessaan usein näillä main. Sellainen notkea kaljupää. Täällä koettiin sotiakin kuten Kustaan sota 1780-luvulla ja traagiset partisaanihyökkäykset toisen maailmansodan aikaan.
Vanhin nykymuotoinen talo on Hyryn talo 1600-luvulta, joka sijaitsee Aittojärven rannalla. Siellä ovat omatkin juureni. Järveen laskee kolme jokea. Keväällä joensuu sulaa aikaisin, siinä on hyvä kalastaa. Aittojärven vedet virtaavat kohti särkän mutkaa, jossa sijaitsee Suomen vanhin merkkipuu vuodelta 1682. Täällä on upeat maisemat, Kainuun laajin luonnonniitty ja hienoja paikkoja, kuten vanha entisöity Rautiaisen mylly, jossa pidetään lauluiltoja ja muita tapahtumia.

Nyt olisi valtiovallalla tuhannen taalan paikka lunastaa tämä mittaamattoman arvokas historiallinen alue.

Metsähallituksen hakkuut uhkaavat vähän väliä. Joitakin on saatu estettyä. Viime talvena Metsähallitus merkitsi myllyn tien varteen uuden leimikon. Paljaaksi menisi heti uuden opastintaulun takaa. Se on suosittu matkailukohde ja ainoa vanhan metsän läntti tällä kohtaa. Ja senkin ne vielä haluavat hakata. Jaksaako tätä ymmärtää mitenkään? Nämä puhututtaa eniten luontomatkailun kautta. Luonto- ja erämatkailu tuottaa eniten, mutta päätehakkuista tänne jää hyvin vähän.

Yksityiset ovat aluetta suojelemassa, ja viime vuonna saatiin Vienan reitille valtakunnallinen tunnustus, Vuoden maisemateko -palkinto. Nyt olisi valtiovallalla tuhannen taalan paikka lunastaa tämä mittaamattoman arvokas historiallinen alue.

 

Pentti Kinnunen

Tutustu Vienan reittiin, joka on yksi sadasta luontohelmestä: 100luontohelmea.fi/helmi/vienanreitti

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa