Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Historiallinen liputus Suomen luonnolle

Liputus. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen.
Liputus. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen.

Lauantai 26.8. jää historiaan – ellei peräti maailmanhistoriaan. Eräs pohjoinen maa päätti liputtaa silloin luonnolleen. Suomen luonnon päivän tapahtumien kirjo on itsenäisyyden juhlavuonna ennätyksellinen.

Teksti Matti Nieminen, Jukka-Pekka Ronkainen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2017

Sisäministeri Paula Risikko (kok) on antanut virallisen liputusmääräyksen Suomen luonnon päiväksi. Tämä tarkoittaa sitä, että siniristiliput nousevat salkoihin valtion virastoissa ja laitoksissa. Samalla sisäministeriö suosittaa vastaavaa yleistä liputusta. Kansalaisia kehotetaan myös liehuttamaan lippua virtuaalisesti jakamalla kuviaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #liputanluonnolle.

Kyse ei ole vain viranomaisten omasta ajattelusta. Suomi 100 -juhlavuoden sihteeristö selvitti ennakkoon, minkä puolesta suomalaiset haluaisivat liputtaa. Luonto kuului suosikkeihin. Kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa juhlistaa Suomen luontoa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna.

Suomen luonnon päivä on historiallinen myös ohjelmatarjonnaltaan. Tuskin tällaista määrää tapahtumia on koskaan järjestetty luonnon merkeissä Suomessa. Kuorot nousevat kallioille ja kukkuloille: kautta maan kajahtaa kansallispuistoissa satavuotiaan Suomen luonnon kunniaksi!

Suomen luonnon päivänä jaetaan myös Luonnonsuojeluliiton vuotuiset ympäristöpalkinnot. Tällä kertaa jako tapahtuu Helsingin Töölönlahdella Suomen luonnon päivän tapahtumassa Hesperian puistossa. Tapahtuma alkaa lipunnostolla klo 12.00.

”Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka liputtaa luonnolleen. Ainakaan tähän mennessä ei tietoon ole tullut mistään maailman kolkasta vastaavaa. Jotain hyvää tämä kertoo Suomesta. Liputuksesta tulisi tehdä pysyvä käytäntö, siksikin kannattaa nyt liputtaa luonnolle”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Tapahtumia on kautta maan. Esimerkiksi moniin Suomen luonnonsuojeluliiton valitsemiin sataan luontohelmeen tutustutaan opastetuilla retkillä. Oppaat ja retkeläiset voivat ottaa myös mukaan lippuja: ison, pienen tai vaikka poskeen maalatun. Retkellä voidaan myös tehdä Suomen lippu kuvattavaksi, vaikkapa luonnon aineksista – ja moni saattaa pukeutua sinivalkoisiin. 

Toivottavaa on, että kuvia erilaisista liputtamisesta jaettaisiin eteenpäin sosiaalisessa mediassa.

Suomen luonnon päivää vietetään nyt viidettä kertaa. Luonnonsuojeluliitto on ollut alusta saakka mukana järjestämässä tapahtumaa. Päivän suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa