Viitasammakon elinympäristön turvaamista Vihdissä koskeva vireillepano ELY-keskukselle
–

[PÄIVITYS: Uudenmaan ELY-keskus on päätöksellään 24.1.2025 hylännyt piirin vaatimuksen ja katsoo, ettei maanläjityshankkeesta aiheudu lainvastaista haittaa viitasammakoille.]
Vireillepano
Uudenmaan ELY-keskus
kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
ASIA: Luonnonsuojelulain 128 § mukainen vireillepano luontovahingon estämiseksi – viitasammakon lisääntymis- ja levähdyspaikan heikentäminen maanläjityshankkeella Vihdissä
Vihdin kunnan ympäristövalvonta on lausunnollaan 29.3.2024 (LIITE 1) hyväksynyt maanläjityshankkeen kiinteistöille 927-403-1-156 ja 927-403-2-293.

Alueella esiintyy viitasammakkoa. Viitasammakon esiintyminen toisen hankekiinteistön kaakkoiskulmassa sekä maanläjitysalueeseen suoraan rajautuvan Hulttilanjoen alajuoksun luhta-alueella on dokumentoitu Tervalammen osayleiskaavan luontoselvityksessä (LIITE 2).

Viitasammakko on EU:n luontodirektiivin liitteen IVa ja LSA 2023/1066 liitteen 7 mukaisesti tiukasti suojeltu laji, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain 78 § perusteella kielletty. Maanläjityshanke on ilmeinen uhka viitasammakkoesiintymälle erityisesti veden laatuun kohdistuvien riskien vuoksi. Läjitysalueelle on määritelty suojavyöhykkeeksi Hulttilanjokeen 20 metriä, valtaojalle 5 metriä ja muille ojille vain 1 metri. On ilmeistä, että riski kiintoaineksen ja ravinteiden sekä mahdollisesti muidenkin haitta-aineiden huuhtoutumiseen on suuri. Vihdin kuntaympäristöpalvelujen lausunnon (LIITE 1) ja siinä siteeratun ELY-keskuksen lausunnon perusteella hanketta suunniteltaessa ei ole huomioitu viitasammakon esiintymistä lainkaan.
Vaatimukset
LSL 128 § mukaisella vireillepanolla pyydämme Uudenmaan ELY-keskusta varmistamaan, ettei maanläjityshankkeella aiheuteta luonnonsuojelulain vastaisesti haittaa viitasammakon lisääntymis- ja levähdyspaikoille.
Maanläjitystoiminta alueella on jo käynnissä ja on siten välittömästi keskeytettävä kunnes viitasammakkoesiintymän turvaaminen on varmistettu.
Pyydämme sähköpostitse tietoa toimenpiteistä, joihin vireillepanon perusteella ryhdytään.
Vireillepano-oikeus
LSL 126 § mukaan ”Jos joku lyö laimin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten ja päätösten noudattamisen taikka ryhtyy niiden vastaiseen toimeen, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi kieltää asianomaista jatkamasta tai toistamasta tekoa tai laiminlyöntiä ja sakon tai keskeyttämisen uhalla velvoittaa hänet määräajassa poistamaan oikeudenvastaisen tilan tai korjaamaan laiminlyönnin taikka asettaa uhan, että tarpeelliset toimenpiteet teetetään asianomaisen kustannuksella.”
Luonnonsuojelulain 128 § ja 134 § mukaan toiminta-alueellaan sellaisella rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun edistäminen, on oikeus saattaa 126 §:ssä tarkoitettu asia vireille elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa, jos vireillepanon tarkoituksena on estää luonnon tuhoutuminen tai luonnonarvojen heikentyminen, joka ei ole merkitykseltään vähäinen, tai käynnistää luontovahingon korjaaminen.
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin sääntöjen mukaan: ”Piirin tarkoituksena on monimuotoisen luonnon, elinkelpoisen ympäristön, kulttuuri- ja rakennusperinteen ja kulttuuriperinnön säilyttäminen, suojeleminen ja hoitaminen sekä samassa tarkoituksessa toimivien paikallisten ja alueellisten yhteisöjen tukeminen.” Piirin toiminta-alue kattaa Uudenmaan maakunnan sekä Orimattilan, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven kunnat.
Yhteystiedot: Lauri Kajander, erityisasiantuntija, uusimaa@sll.fi, p. 045 114 0088
Helsingissä 8.1.2025,
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
Laura Räsänen, puheenjohtaja
Lauri Kajander, erityisasiantuntija
LIITTEET:
Liite 1 – Lausunto, Vihdin kuntaympäristöpalvelut 29.10.2024
Liite 2 – Tervalammen osayleiskaavan luontoselvitykset päivitys, FCG Oy 27.3.2023