Sijainti: Pääsivu / Uutiset

Uutiset

Östersundomin yleiskaava ratkaisuvaiheessa
(7.9.2018 - päivitetty 15.9. Vantaan osalta) Helsingin, Sipoon ja Vantaan rajalla sijaitseva Östersundom tunnetaan luonto- ja virkistysalueistaan. Nyt alueelle runnotaan raskasta rakentamista muun muassa yleiskaavan selvitysalueen savuverhon suojassa. OIemme esittäneet kaavaan muutoksia, koska muuten se olisi lainvastainen.
Lintuvesien suojelumääräyksiin tulee lisätä matalalentokiellot
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri on esittänyt ympäristöministeriölle matalalentokieltojen lisäämistä tärkeimpien lintuvesien suojelumääräyksiin. Kuumailmapallolla tai lentokoneilla matalalla lentäminen säikyttää lintuja. Silloin pesintä voi häiriintyä ja poikaset joutua petojen suuhun.
Länsi-Uudenmaan suden tappoluvasta valitus – pelottelu parempi vaihtoehto 6.7.2018
Metsiin rakentamista vähennettävä Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavassa
Espoon uusi yleiskaavaluonnos ei säilytä tärkeitä luontoalueita riittävästi, jotta alkuperäisluonnon häviäminen kasvavassa väestöpaineessa saataisiin hallintaan. Uhattuina ovat monet Nuuksion järviylängön ja sen lähistön metsät. Luontojärjestöt jättivät mielipiteensä Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan eli POKEn luonnokseen 3. toukokuuta.
Uudenmaan metsien käyttöön kaivataan kestävyyttä lisääviä muutoksia
Uudenmaan metsät ovat tärkeitä luonnolle ja kasvavan väestön virkistykselle. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri on tehnyt kymmenen esitystä maakunnan metsien suojelun ja hoidon parantamiseksi.
Ei hakata vaan halataan – mitali ympäristökasvatuksen kehittäjälle
Luonnonsuojeluliiton harvinainen mitali luovutettiin Suonenjoen kevätvaltuustossa Tarja Heikkoselle Riihimäeltä ja Helvi-Heinonen Tanskille Kuopiosta. Mitali on liiton korkein kunnianosoitus. Se myönnetään pitkästä ja erittäin ansiokkaasta luonnonsuojelijan urasta.
Malmia korvaavia lentokenttiä rakennetaan ilman lupia Mäntsälässä ja Pyhtäällä
Luonnonsuojelijat arvostelevat Mäntsälän ja Pyhtään lentokenttähankkeita. Kenttiä jo rakennetaan ilman lainvoimaisia lupia ja kaavoja. Uudet lentopaikat liittyvät osin Malmin lentokentän lopettamiseen. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä lentokentille pitäisi etsiä mahdollisimman haitattomat sijoituspaikat maakuntakaavan ja ympäristövaikutusten arvioinnin avulla.
Luonnonsuojeluliitto haastoi Helsingin yleiskaavan korkeimpaan hallinto-oikeuteen
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat valittaneet Helsingin yleiskaavan uhkaamista luontokohteista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Järjestöt pyrkivät pelastamaan arvokkaita luontokohteita rakentamiselta. Lisäksi epäselvä pikseliyleiskaava yritetään kumota vaarallisena ennakkotapauksena, jotta näin huono suunnittelu ei leviäisi muualle maahan.
Nuuksioon liittyvät metsät turvattava Espoon uudessa yleiskaavassa
Nuuksion järviylänkö on "miljoonan ihmisen erämaa" ja siihen liittyvät metsät luontoarvoiltaan valtakunnallista tasoa. Espoon uusi yleiskaavaluonnos tuhoaisi useita korvaamattoman hienoja Nuuksiosta tai sen liepeiltä. Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaava POKE tulee nähtäville keväällä.
Sipoonkorven ja Östersundomin Natura-alueet yhteyksineen turvattava kaavoilla
Sipoonkorven kansallispuiston ja Östersundomin Natura-alueiden väliin aiotaan rakentaa uusi kaupunginosa. Tällaisen alueen suunnittelussa on erityisen tärkeää ottaa lain turvaamat luonnon reunaehdot huomioon. Muuten luontoa vaarantava kaava voi kaatua tuomioistuimessa ja rakentaminenkin viivästyä.
Helsinki sanoi turpeelle ei – fossiilisten polttoaineiden aika on ohi
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys sekä Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanja ovat iloisia Helsingin kaupunginhallituksen turpeen polttoa vastustavasta kannasta. Päätös on merkittävä viesti tuleville energiaratkaisuille koko Suomessa.
Helsinki sanoi turpeelle ei – fossiilisten polttoaineiden aika on ohi
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys sekä Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanja ovat iloisia Helsingin kaupunginhallituksen turpeen polttoa vastustavasta kannasta. Päätös on merkittävä viesti tuleville energiaratkaisuille koko Suomessa.
Espoon Luontohelmet -luontokuvakilpailun palkinnot jaettiin 30.1.2018
Espoon ympäristöyhdistyksen järjestämän Espoon Luontohelmet -luontokuvakilpailun palkinnot jaettiin Villa Apteekissa tammikuun lopulla.
Vartiosaari ja Keskuspuiston länsiosa säilyvät mutta Helsingin yleiskaava uhkaa yhä useita muita luontokohteita
Virkistysmetsien hakkuut Raaseporin Pohjassa kertovat kuntien metsänhoidon ongelmista
Raaseporin kaupunki on hakannut Pohjan kirkonkylässä virkistykselle tärkeitä metsiä Raaseporin Luonnon vastustuksesta huolimatta. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä kuntametsien hakkuut eivät aina kannata kuluihinsa sekä menetettyihin virkistys- ja suojeluarvoihin verrattuna.
Vartiosaari ja Keskuspuiston länsiosa säilyvät mutta Helsingin yleiskaava uhkaa yhä useita muita luontokohteita
Suomen luonnonsuojeluliiton Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Uudenmaan piiri ovat iloisia Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä kumota osa Helsingin yleiskaavan arvokkaille luontoalueille tehtyjä rakentamismerkintöjä. Tuomioistuin kumosi Vartiosaaren rakentamista ajaneen osayleiskaavan ja myös uuden yleiskaavan sitä koskevat merkinnät. Järjestöt harkitsevat kuitenkin jatkovalitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen rakentamisen yhä uhkaamista arvokkaista luontoalueista.
Helsingin kaupunginhallitus: ei turvetta Martinlaakson voimalaan
Turve on ilmastolle kivihiiltäkin pahempi polttoaine. Sitä ei pitäisi sotkea puuhakkeeseenkaan. Vantaan Energia aikoi tehdä niin, kun se uusii Martinlaakson voimalan yhtä kattilaa biopolttoaineita käyttäväksi. Helsingin kaupunginhallitus otti turpeeseen kielteisen kannan 5.2.2018.
Rantarakentamista lisäävä Sipoon rakennusjärjestys oikeuteen
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri on hakenut Sipoon rakennusjärjestykseen muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta. Uusi rakennusjärjestys lisäisi rantarakentamista voimakkaasti vaikka muutosten ympäristövaikutuksia ei ole arvioitu.
*Helsingin hallinto-oikeuden päätös - Lohiniemenranta
"Tiedote: Helsingin hallinto-oikeus kumosi Planmecan rakentamissuunnitelman virkistysalueelle Helsingin Lohiniemenrannassa."
Espoon Luontohelmet -luontokuvakilpailu on päättynyt
Espoon ympäristöyhdistyksen luontokuvakilpailu on päättynyt ja kilpailun voittajakuvat on valittu!
Maakuntakaavoihin tarvitaan lisää suojelualuevarauksia
(11.11.2017) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin syyskokous esittää lisää suojelualuevarauksia maakuntakaavoihin luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Piirin ensi vuoden toiminnan kärjet ovat metsät, Ketosirkka II -luonnonhoitohanke ja meluntorjuntaa edistävä Hiljan päivä.
Espoon luontohelmet - luontokuvakilpailun yleisöäänestys on käynnissä!
Espoon ympäristöyhdistys järjesti luontokuvakilpailun, jolla juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea ja espoolaista luontoa! Luontokuvakilpailun yleisöäänestys käynnistyi 10.11.
Uusi luonnonsuojelualue halkaistaan ulkoiluväylällä Espoon Harmaakalliossa
Espoon Harmaakallioon perustettavalle luonnonsuojelualueelle on rakenteilla uusi ulkoiluväylä, joka syö jopa lähes viisi hehtaaria suojeltavaa metsää. Uuden väylän lisäksi kaupunki suunnittelee Lehtikaskenniitylle ja Vantinlaaksoon johtavien ulkoilureittien leventämistä. Kaupunkitekniikan keskus esittelee suunnitelmansa 3.10. klo 16:30.
Luonnonsuojelijat valittivat Vantaan turvetta polttavasta voimalasta
(25.9.2017) Maan ystävät ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat valittaneet Vantaan Martinlaakson voimalaitoksen ympäristöluvasta. Voimalan ykköskattilassa aiotaan ryhtyä polttamaan puun rinnalla turvetta. Järjestöt vaativat Vaasan hallinto-oikeutta ensisijaisesti hylkäämään luvan. Toissijaisesti ne vaativat muutoksia ympäristöluvan ehtoihin ilmansaasteiden, melun ja turvepölyn haittojen vähentämiseksi.
Myrskylahopuun jättäminen metsään säästää rahaa ja luontoa
(23.8.2017) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat esittäneet Helsingille malttia Kiira-myrskyn kaatamien puiden korjuussa kaupungin mailta. Näin kaupunki säästäisi työtä, rahaa ja luonnon monimuotoisuutta. Lahopuu on tärkeää joka neljännelle uhanalaiselle metsälajille.
Lentokenttää rakennetaan ilman lupia ja kaavaa Pyhtäällä
Luonnonsuojelijat arvostelevat Pyhtään lentokenttää, jota rakennetaan jo Hevossuolle ilman yhtään lupaa tai kaavaa. Hankkeen ympäristöluvan lausuntoaika loppui perjantaina. Kentän sijoituspaikkaa ei ole ratkaistu myöskään yhdessäkään kaavassa vaikka lentotoiminta tuo haittoja laajoille alueille.
Luonnonsuojelijat vaativat Espoon Kalajärveä ja metsiä uhkaavan asemakaavan kumoamista
(31.7.2017) Espoon ympäristöyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat vaatineet Helsingin hallinto-oikeudelta Espoon Kalajärvenkallion asemakaavan kumoamista. Riittämättömiin selvityksiin perustuva kaava uhkaa valtakunnallisesti suojelunarvoista metsää sekä herkkää Kalajärveä.
Ilmoita haitalliset jättiputket netissä!
Suomessa esiintyvien haitallisten vieraslajien kärkikastia ovat jättiputket. Monta metriä korkeina ne voivat muodostaa "palmumetsiä", joissa ei tilaa muille lajeille juuri ole. Ihmiselle niiden koskettaminen voi aiheuttaa palovammojen kaltaisia oireita, joillekin myös hengitysvaikeuksia. Nyt kannattaa ilmoittaa jättiputkihavainnot vieraslajiportaalin tietokantaan, josta tiedot saadaan torjuntatoimiakin varten!
Valitimme koska välitämme
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri haki Helsingin hallinto-oikeudelta muutosta Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavaan. Luonto oli yksi kaavan pääasioista, mutta luontokohteita poistettin paljon enemmän kuin lisättiin. Lisäksi tuulivoimalan sijoittaminen keskelle arktisten vesilintujen muuttoreittiä ja logistiikkakeskuksen laajennus yvan tulosten vastaisesti on piirin mielestä lainvastaista.
Valitimme koska välitämme
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri haki Helsingin hallinto-oikeudelta muutosta Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavaan. Luonto oli yksi kaavan pääasioista, mutta luontokohteita poistettin paljon enemmän kuin lisättiin. Lisäksi tuulivoimalan sijoittaminen keskelle arktisten vesilintujen muuttoreittiä ja logistiikkakeskuksen laajennus yvan tulosten vastaisesti on piirin mielestä lainvastaista.