Sijainti: Pääsivu / Uutiset

Uutiset

Maakuntakaavoihin tarvitaan lisää suojelualuevarauksia
(11.11.2017) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin syyskokous esittää lisää suojelualuevarauksia maakuntakaavoihin luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Piirin ensi vuoden toiminnan kärjet ovat metsät, Ketosirkka II -luonnonhoitohanke ja meluntorjuntaa edistävä Hiljan päivä.
Espoon luontohelmet - luontokuvakilpailun yleisöäänestys on käynnissä!
Espoon ympäristöyhdistys järjesti luontokuvakilpailun, jolla juhlistetaan 100-vuotiasta Suomea ja espoolaista luontoa! Luontokuvakilpailun yleisöäänestys käynnistyi 10.11.
Uusi luonnonsuojelualue halkaistaan ulkoiluväylällä Espoon Harmaakalliossa
Espoon Harmaakallioon perustettavalle luonnonsuojelualueelle on rakenteilla uusi ulkoiluväylä, joka syö jopa lähes viisi hehtaaria suojeltavaa metsää. Uuden väylän lisäksi kaupunki suunnittelee Lehtikaskenniitylle ja Vantinlaaksoon johtavien ulkoilureittien leventämistä. Kaupunkitekniikan keskus esittelee suunnitelmansa 3.10. klo 16:30.
Luonnonsuojelijat valittivat Vantaan turvetta polttavasta voimalasta
(25.9.2017) Maan ystävät ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat valittaneet Vantaan Martinlaakson voimalaitoksen ympäristöluvasta. Voimalan ykköskattilassa aiotaan ryhtyä polttamaan puun rinnalla turvetta. Järjestöt vaativat Vaasan hallinto-oikeutta ensisijaisesti hylkäämään luvan. Toissijaisesti ne vaativat muutoksia ympäristöluvan ehtoihin ilmansaasteiden, melun ja turvepölyn haittojen vähentämiseksi.
Myrskylahopuun jättäminen metsään säästää rahaa ja luontoa
(23.8.2017) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat esittäneet Helsingille malttia Kiira-myrskyn kaatamien puiden korjuussa kaupungin mailta. Näin kaupunki säästäisi työtä, rahaa ja luonnon monimuotoisuutta. Lahopuu on tärkeää joka neljännelle uhanalaiselle metsälajille.
Lentokenttää rakennetaan ilman lupia ja kaavaa Pyhtäällä
Luonnonsuojelijat arvostelevat Pyhtään lentokenttää, jota rakennetaan jo Hevossuolle ilman yhtään lupaa tai kaavaa. Hankkeen ympäristöluvan lausuntoaika loppui perjantaina. Kentän sijoituspaikkaa ei ole ratkaistu myöskään yhdessäkään kaavassa vaikka lentotoiminta tuo haittoja laajoille alueille.
Luonnonsuojelijat vaativat Espoon Kalajärveä ja metsiä uhkaavan asemakaavan kumoamista
(31.7.2017) Espoon ympäristöyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat vaatineet Helsingin hallinto-oikeudelta Espoon Kalajärvenkallion asemakaavan kumoamista. Riittämättömiin selvityksiin perustuva kaava uhkaa valtakunnallisesti suojelunarvoista metsää sekä herkkää Kalajärveä.
Ilmoita haitalliset jättiputket netissä!
Suomessa esiintyvien haitallisten vieraslajien kärkikastia ovat jättiputket. Monta metriä korkeina ne voivat muodostaa "palmumetsiä", joissa ei tilaa muille lajeille juuri ole. Ihmiselle niiden koskettaminen voi aiheuttaa palovammojen kaltaisia oireita, joillekin myös hengitysvaikeuksia. Nyt kannattaa ilmoittaa jättiputkihavainnot vieraslajiportaalin tietokantaan, josta tiedot saadaan torjuntatoimiakin varten!
Valitimme koska välitämme
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri haki Helsingin hallinto-oikeudelta muutosta Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavaan. Luonto oli yksi kaavan pääasioista, mutta luontokohteita poistettin paljon enemmän kuin lisättiin. Lisäksi tuulivoimalan sijoittaminen keskelle arktisten vesilintujen muuttoreittiä ja logistiikkakeskuksen laajennus yvan tulosten vastaisesti on piirin mielestä lainvastaista.
Valitimme koska välitämme
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri haki Helsingin hallinto-oikeudelta muutosta Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavaan. Luonto oli yksi kaavan pääasioista, mutta luontokohteita poistettin paljon enemmän kuin lisättiin. Lisäksi tuulivoimalan sijoittaminen keskelle arktisten vesilintujen muuttoreittiä ja logistiikkakeskuksen laajennus yvan tulosten vastaisesti on piirin mielestä lainvastaista.
Espoon ympäristöyhdistys käynnistää luontokuvakilpailun
Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Espoon ympäristöyhdistys on päättänyt käynnistää luontokuvakilpailun.
Mustionjoki on Luontohelmi, jota kunnostetaan EU-rahoilla
Mustionjoki on valittu yhdeksi Suomen luonnonsuojeluliiton sadasta luontohelmestä. Jokea kunnostetaan nyt vaelluskaloille ja jokihelmisimpukalle sopivaksi EU-hankkeen avulla.
Espoonväylän kaksi linjausehdotusta esille kaupunkisuunnittelulautakuntaan
Espoon keskuspuiston halkaisevasta Espoonväylästä esitellään kaupunkisuunnittelulautakunnalle kaksi linjausvaihtoehtoa tiistaina 9. toukokuuta. Espoon ympäristöyhdistyksen mielestä nelikaistaisesta väylästä on luovuttava tai toteutettava se ainoastaan maakunnallisen viheryhteyden ja luonnon ehdoilla.
Melu tappaa EU:ssa tuhat kertaa terroristeja enemmän
EU metelöi hiljaisuuden puolesta järjestämällä Noise in Europe -konferenssin huhtikuussa 2017 Brysselissä. Melu on ilmasaasteiden jälkeen EU:n toiseksi suurin ympäristöterveysongelma: melusta kärsii 100 miljoonaa eurooppalaista ja sen takia kuolee ennenaikaisesti 16 000 EU-kansalaista vuodessa.
Östersundomin kaavoituksessa on syytä ottaa aikalisä
(21.4.2017) Östersundomin maakuntakaavasta on valmistunut uusi, kaksi vaihtoehtoa sisältävä ehdotus, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri katsovat, ettei kumpikaan kaavavaihtoehdoista turvaa riittävässä määrin kaava-alueen huomattavia luontoarvoja.
Pyhtään lentopaikan vaikutukset on selvitettävä kattavasti
(27.3.2017) Pyhtään kirkonkylän läheisyyteen suunnitellaan lentopaikkaa. Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson ja Uudenmaan piirien mielestä hankkeen vaikutukset tulee selvittää, ja siitä pitää kuulla kansalaisia. Koska lentotoiminta ja sen melu leviää kunnan ja maakunnan rajojen yli, kentän sijoitusmahdollisuudet tulee selvittää Pyhtään kirkonkylän osayleiskaavaa laajemmin maakuntakaavakaavassa sekä tarvittaessa myös erillisessä ympäristövaikutusten arvioinnissa. Rakennustöitä ei pidä aloittaa ennen kuin kaavat ja luvat ovat lainvoimaisia.
Kuntavaalit ovat ympäristövaalit
(25.3.2017) Kuntien tehtävien vähetessä ympäristöasioiden merkitys kasvaa, muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri. Kunta vaikuttaa lähiluontoon kaavoituksella, metsänkäytöllä, energiaratkaisuilla, julkisilla hankinnoilla ja ympäristökasvatuksella. Jokainen kunta voi perustaa Suomi 100 -juhlavuoden suojelualueen.
Espoon keskuspuisto aiheena vaalipaneelissa ja retkillä 4.3.
Espoon ympäristöyhdistys järjestää lauantaina 4.3. Espoon keskuspuisto -teemapäivän. Kello 12-14 retkeillään Malminmetsässä sekä Harmaakalliossa ja Espoon Keskuspuiston länsiosassa. Kello 15-16.30 kuntavaaliehdokkaat keskustelevat Espoon keskuspuiston tulevaisuudesta Entressen kirjastossa.
Espoon metsätyöohjelma 2017 valmisteltiin kuulematta luontojärjestöjä
Espoon kaupunki julkaisi vuotuisen metsätyöohjelmansa eli yli 240 hehtaaria metsänkäsittelykohteita. Luontojärjestöt eivät pyynnöistään huolimatta päässeet kommentoimaan suunnitelmia etukäteen. Espoon ympäristöyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat pettyneitä menettelyyn.
100 Luontohelmeä lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle!
Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen Uudenmaan piiri haluavat säilyttää kaikki Suomen 100 Luontohelmeä lahjana tuleville sukupolville. Kymmenen näistä helmistä hehkuu Uudellamaalla.
Salon-Raaseporin susilauman metsästykselle ei ole perusteita
(24.1.2017) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä Salo-Raaseporin alueella elävä kuuden suden lauma on niin pieni, että sille ei tule antaa tappolupia.
Espyy haastaa kuntavaaliehdokkaat kertomaan kantansa Espoon keskuspuiston tulevaisuuteen
Espoon ympäristöyhdistys on aloittanut kuntavaalien alla kampanjan Espoon keskuspuiston puolesta. KESKUSPUISTO ON ESPOON SYDÄN -kampanja kutsuu kuntavaaliehdokkaat ja äänestäjät pohtimaan Keskuspuiston tulevaisuutta. Espoon keskuspuisto ei ole rakentamisen raakamaata, vaan se on säilytettävä luonnon monimuotoisuuden ja asukkaiden virkistäytymisen keitaana.
Lahokaviosammal-kurssilla opittua
Kurssilla opittiin tunnistamaan vanhojen metsien uhanalaisia ja harvinaisia sammalia. Seuraavalla kurssilla 10.5. opimme jäsenhankinnasta tapahtumissa - tule mukaan!
Luonto sai turvaa Helsingin myyntiaikeilta
Kiinteistölautakunnassa oli 12.1.2017 käsittelyssä Helsingin ulkokunnissa omistamien kiinteistöjen luovutusten valmisteluohje. Myynti sekä sitä kautta hakkuut ja kaavoitus uhkasivat monia valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaita luonto- ja virkistyaalueita. Sellaisia ovat esimerkiksi Nuuksion ulkoilualueet Espoossa ja Vihdissä, Kauhalan ulkoilualue Kirkkonummella, Outamon metsät Lohjalla, Granön saari Sipoossa, Hangon Bengtsår ja Espoon Hannusmetsä.
Helsingin myyntisuunnitelmat uhkaavat ulkopaikkakuntien arvokkaita luonto- ja virkistysalueita
(11.1.2017) Kiinteistölautakunnassa on 12.1.2017 käsittelyssä Helsingin ulkokunnissa omistamien kiinteistöjen luovutusten valmisteluohje, josta aiotaan tehdä esitys kaupunginhallitukselle. Vaikka esitys onkin vasta alustava, se ohjaa ison joukon merkittäviä luonto- ja virkistysalueita potentiaalisiksi myynti- tai rakentamiskohteiksi.
Vanhankaupunginkosken kalatie eteni puoliväliin
Helsingin kaupunginvaltuuston enemmistö on tehnyt aloitteen Vanhankaupunginkosken vaelluskalojen kulun parantamisesta. Kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää Vanhankaupunginkosken itähaaran kalatien kehittämistä. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri toivoo kaupunginvaltuuston parantavan vaelluskalojen kulkua myös kosken länsihaarassa, jonka tukkivalla voimalaitospadolla ei ole edes vesilupaa.
Vantaanjoen taimenet elpyvät – Vanhankaupunginkosken purkaminen tarpeen
(Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Virtavesien hoitoyhdistys tiedottavat 17.12.2016) Vantaanjoen taimenkannat on Virtavesien hoitoyhdistyksen vuosiraportin mukaan elpymässä. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vetoaa Helsingin kaupunginhallitukseen Vanhankaupunginkosken purkamisen edistämiseksi. Se edistäisi meritaimenen ja muiden vaelluskalojen sekä yhdeksi Suomen sadasta luontohelmestä valitun Vantaajoen suojelua.
Hallitus uhkaa lopettaa kaavojen laillisuuden valvonnan
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vastustaa hallituksen suunnitelmia lopettaa valtion viranomaisten tekemä kuntien kaavojen laillisuuden valvonta. Vaarana on kaavoituksen ja elinympäristön tason lasku.
Helsingissä vireillä luonnolle tuhoisa joululahja
(13.12.2016) Helsingin kaupunki aikoo myydä lähes 3000 hehtaaria muissa pitäjissä omistamiaan maita. Myynnin myötä kaavoitus ja hakkuut uhkaavat monia Helsingin omistamia luonto- ja virkistysalueita. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä Helsingin tulee suojella arvokkaimmat luontokohteet ja pitää itsellään tärkeimmät virkistysalueet.
Espoonväylä uhkaa lohkaista Keskuspuiston kahtia
Espoon keskuspuisto on vaarassa lohjeta kahtia, jos 1970-luvun piirustuspöydiltä 2000-luvun yleiskaavakarttoihin kulkeutunut Espoonväylä toteutetaan. Nelikaistainen Espoonväylä etenee jo katusuunnitelmina ja asemakaavoissa, vaikka se uhkaa maakunnallista viheryhteyttä ja on ristiriidassa kaupungin ilmastotavoitteiden kanssa. Espyy tapasi kaupungin kaavoittajia maastokatselmuksessa.