Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Pölykoordi-hanke pölyttäjien ja meidän kaikkien puolesta

Kimalainen on lentänyt aurinkoisena päivänä rohtosalkoruusun kukkaan.
Pölyttäjät ovat välttämättömiä luonnon ekosysteemien toiminnalle. Kimalainen on lentänyt rohtosalkoruusuun. Kuva: Heidi Rantalainen

Pölykoordi-hanke olennaisen äärellä

Ympäristöministeriön rahoittama Suomen Ympäristökeskuksen PÖLYKOORDI-hankkeen (2022-2023) tavoitteena oli edistää keväällä 2022 julkaistun kansallisen pölyttäjästrategian toimeenpanoa koordinoimalla ja tukemalla eri sidosryhmien toimintaa pölyttäjien suojelun hyväksi.

Keväällä 2022 hanke kartoitti pölyttäjästrategian toimeenpanon kannalta keskeiset toimijatahot ja sidosryhmät, jotka voivat toimillaan edistää merkittävästi pölyttäjien suojelua. Tämän jälkeen hankkeessa lähestyttiin lukuisia yhteistyötahoja pohtien soveliasta toimintaa pölyttäjien tukemiseksi. Hankkeen vetäjänä toimi tutkija Janne Heliölä Suomen ympäristökeskukselta.

Helsyn aktiivi sekä Uudenmaan piirin koordinaattorina toiminut Heidi Rantalainen toimi hankkeessa aktiivisesti.

Kirjekuorittain luonnonkukkien siemeniä kaikkialle kaupunkiin

Yksi onnistunut tempaus oli siemenkeruuretki yhdessä 26 vapaaehtoisen kanssa.

”Helsyn siementenkeruuretki elokuussa 2023 Viikin kampuksen viheralueilla onnistui hienossa keräilysäässä mainiosti. Keräsimme kirjekuoriimme Helsingin yliopiston maataloustieteiden yliopistonlehtori Johanna Kolehmaisen opastamana luonnonkukkien siemeniä Viikin kampuksen alueelle perustetulta luonnonkukkien niityltä ja kylvämme ne kuka minnekin lisäten näin monimuotoisuutta kaupunkiimme”, Heidi kertoo.

Aikuinen ja lapsi keräämässä siemeniä kirjekuoreen luonnonkukkien keskellä.
Viikin kampuksella kerättiin luonnonkukkien siemeniä kirjekuoriin kylvettäväksi ympäri kaupunkia. Kuva: Heidi Rantalainen

Pölyttäjien perässä Annalassa

Elokuussa 2023 järjestettiin Annalassa Hyötykasviyhdistyksellä myös pölyttäjäluento sekä -kävely.

”Kuulimme luonnontieteellisen keskusmuseon hyönteistutkija ja Luonnontieteellisen keskusmuseon eläintieteen yksikön museomestari Juho Paukkusen johdolla kiinnostavaa tietoa pölyttäjistä. Kiersimme teemapuutarhassa ja saimme katsoa läheltä kukilla parveilevia pölyttäjiä, kun ne hetkeksi napattiin haavilla tutkimusputkiloihin. Erityisesti iisoppipenkki houkutteli monenlaisia kimalaisia ja niiden joukossa oli myös harvinaisempi ketokimalainen”, Heidi kuvailee.

Useampia värikkäästi pukeutuneita ihmisiä on kerääntynyt hyönteisasiantuntija Juho Paukkusen ympärille kuulemaan ja tutkimaan pölyttäjistä.
Pölyttäjäluento ja -kävely keräsi 35 kiinnostuneen ihmisen joukon Annalaan. Kuva: Heidi Rantalainen

Helenin lämpökeskuksen pihalle runsas luonnonkukkaniitty

Yksi onnistunut projekti kesällä 2023 oli ajamatta jätetty luonnontilainen nurmikaistale, jolle kasvoi pitkä lista pölyttäjien suosimia luonnonkasveja.

”Otin Heleniin yhteyttä, sillä heillä oli Ruskeasuon lämpökeskuksen vieressä nurmikaistale, joka jo oli vähäravinteinen, kuiva ja paahteisella paikalla. Kysyin, voisiko tuon nurmikaistaleen jättää ajamatta ja antaa siinä kasvavien kasvien ja kukkien kasvaa kesällä. Kävimme Helsyn vapaaehtoisen Leena Mikolan kanssa kartoittamassa alueen kasveja kesän aikana kolme kertaa, ja listasimme nelisenkymmentä eri kasvilajia”, Heidi kertoo.

Ruskeasuon nurmikaistale vaikuttaa mahdollisesti myös laajemmin Helenin tuleviin niittysuunnitelmiin.

Kyltti, jossa teksti "Tässä testataan paahteisen alueen luonnonniittyä yhteistyössä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa" sekä Helenin että SLL Helsyn logo.
Ajamatta jätetyltä niityltä listattiin nelisenkymmentä eri kasvilajia kesän aikana. Kuva: Heidi Rantalainen

PÖLYKOORDI-hankkeen loppuseminaari 23.11. Viikissä

Pian päättymässä olevan kaksivuotisen hankkeen loppuseminaarissa 23.11.2023 tullaan esittelemään lisää sekä hankkeen että muiden toimijoiden pölyttäjien hyväksi tekemiä toimia viime vuosilta, sekä pohditaan lähivuosien tavoitteita ja mahdollisuuksia. Katso lisätiedot alta!

Linkki ilmoittautumiseen 20.11.23 asti

Lisätietoa

Heräsikö into toimia pölyttäjien puolesta?

Pölyttäjille polkuja Helsyblogista

polyttajat.fi: ”Jokainen voi tehdä jotakin auttaakseen pölyttäjiä!”