Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Pölyttäjäkato ja huoli ruuantuotannon tulevaisuudesta vei konkreettisiin vas­tuul­li­suus­te­koi­hin ­– Lidl Suomi tukee Ketosirkka-hanketta

Pitkä heinä, pajukot ja komealupiinit saivat kyytiä Kaukasten Lehmäkosken niityllä Hyvinkäällä, kun tusinan verran lidliläisiä, johtoryhmää myöten, tarttuivat luonnonniityn hoitotoimiin pörriäisten pelastamisen nimissä. Lidl Suomi rahoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin tekemää perinnebiotooppien hoitoa ja ennallistamista kolmella kohteella, joista Kaukasten niitty on yksi ja pölyttäjille arvokas elinympäristö. Elokuussa lidliläiset pääsivät kokeilemaan talkoissa, millaista työtä tämä ennallistaminen käytännössä on.

– Meille kaupassa pölyttäjät ovat elintärkeitä, sillä ilman pölyttäjiä olisivat hyllymme kovin tyhjiä. Huomiommekin toiminnassamme pölyttäjät monin tavoin, ja nyt on ollut hienoa päästä tänään tarttumaan konkreettisesti työkalujen ääreen pölyttäjien hyväksi. Tämä Kaukasten niitty on upea kohde ja on hauskaa nähdä oman työn kädenjälki. Toivottavasti pörriäisillä on entistä mukavammat oltavat näiden talkoidemme seurauksena, kertoo Lidl Suomen toimitusjohtaja Nicholas Pennanen viikatteen varren ääreltä.

Pölyttäjäkato on aito uhka myös Suomessa. Suomessa pölyttäjien määrän vähenemisen keskeisimpiä syitä on niiden elinympäristöjen hupeneminen. Pölyttäjille suotuisia elinpiirejä ovat perinnebiotoopit, luonnonniityt, kedot, hakamaat ja metsälaitumet, joissa lampaat ja lehmät aikoinaan laidunsivat. Ne ovat kaikki vaarassa kadota. Nyt niitä on hoidettava ihmisvoimin.

– On hienoa, että Lidl vie vastuullisuustyön konkreettiselle tasolle ja tukee luonnonhoitotyötämme pölyttäjien elinympäristöjen turvaamisessa. Perinnebiotooppien hoito ja ennallistaminen on jatkossa entistä tärkeämpää, mikäli emme saa luontokatoa pysäytettyä. Kumppaneiden tuki on työllemme välttämätöntä, kertoo Ketosirkka hankkeen hankevastaava Jaana Patrakka.

Talkoolaisilla oli hymy herkässä vai kyseessä on vakava asia. Jopa 75 % maapallon tärkeimmistä ruokakasveista on vähintäänkin osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä. Pölyttäjien väheneminen yksipuolistaisi ruokakauppojen valikoimaa ja nostaisi hintoja. Ilman pölyttäjiä ei olisi marjoja, hedelmiä, monia vihanneksia, pähkinöitä eikä kaakaota, eli ei myöskään suklaata.

Ennen töiden aloittamista asukasyhdistyksen ympäristövastaava Rainer Salo kertoi talkoolaisille niityn historiasta ja miten niityn hoidolla pyritään palauttamaan sen alkuperäinen lajirikkaus ja pölyttäjähyönteisille suotuisat olot. Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin Ketosirkka-hankkeen koordinaattori Matti Saarni opasti talkoolaisia perinnemaiseman hoitoon ja käytettävien työkalujen käyttöön.

Perinnebiotoopit ovat Suomen uhanalaisimpia luontotyyppejä ja lukuisten lajien elinympäristöjä. Pölyttäjähyönteisiä auttamalla autetaan samalla myös suurta joukkoa muita uhanalaisia eliölajeja

Kaupassa kuluttaja voi vaikuttaa pölyttäjien suojelemiseen suosimalla luomua ja Reilu kauppa sertifioituja tuotteita. Luomutuotteiden viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, jotka ovat vaarallisia pölyttäjille.

Lidl tukee Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin perinnebiotooppien hoitoon ja ennallistamiseen keskittyvää Ketosirkka-hanketta tukemalla niittyjen hoitotyötä Kaukasten lisäksi Mäntsälän Sandbergin niittyä ja Espoon pörriäisniittyä.

Lisätietoja:

Ketosirkka-hanke, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry: Jaana Patrakka p. 050 542 2023

Lidlin viestintä, Johanna Liukkonen, media@lidl.fi, p. (09) 2345 6400

Kuvat: Jaana Patrakka

#ketosirkka