Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Ketosirkka – luonnon mo­ni­muo­toi­suus­han­ke hoitaa uhanalaisia eli­nym­pä­ris­tö­jä Länsi-Uu­del­la­maal­la

Kevätharavointia Gunnarsin kedolla Hangossa. Kuva: Piia Flinkman.

Ketosirkka – luonnon monimuotoisuushankkeen luonnonhoitajat aloittavat hoitotoimet Hangon Bellevuen ranta-alueella ja Lohjan Kokkilan kedolla toukokuun toisella viikolla. Kaksivuotisessa hankkeessa on meneillään toinen vuosi, hoidettavia maastokohteita on yli 20 eri puolilla läntistä Uuttamaata. Hoitotoimia jatketaan lokakuulle saakka.

Hanketta hallinnoi ja toteuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri. Yhteistyökumppaneina ovat Hangon, Raaseporin ja Lohjan kaupungit sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistys, jotka myös osallistuvat hankkeen rahoitukseen. Hankkeen pääasiallinen rahoittaja on ympäristöministeriön alainen Helmi-elinympäristöohjelma.

Helmi-ohjelmassa luonnon monimuotoisuutta vahvistetaan aktiivisilla suojelu-, ennallistamis- ja hoitotoimilla. Ketosirkka-Helmihankkeessa työskennellään luontokadon torjumiseksi ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi hoitamalla uhanalaisia perinnemaisemia sekä metsäisiä ja rantaluontokohteita. Hoitotoimenpiteitä ovat mm. niitto, haravointi sekä vesakon, pienpuuston ja vieraslajien poisto näissä arvokkaissa kohteissa.

Bellevuen ranta-alueella torjutaan haitallista vieraslajia kurtturuusua. Hangon kaupungin toimesta koneurakoitsija kaivoi keväällä suuret ja sitkeät juurikasvustot pois ja luonnonhoitajat viimeistelevät työn jäljet käsin. Kaivuusta jäi ranta-alueelle runsaasti yksittäisiä juurenkappaleita. Nämä on poistettava, jottei kurtturuusu lähde uudelleen kasvuun. Työ vaatii huolellisuutta ja on hyvin pitkäjänteistä. 

Kokkilan kedolla maastokausi aloitetaan vesakon poistolla. Tärkein hoitotoimi on niitto ja haravointi myöhemmin kesällä. Monelle luonnonhoitajalle kyseessä on unelmatyö, jossa työn jäljen näkee heti ja ympäristön muutosta on kiinnostavaa seurata.

Hanke työllistää kenttäkaudeksi 14 luonnonhoitajaa ja yhden ryhmänohjaajan. Työllistettävät ovat pääosin pitkäaikaistyöttömiä. Osalle luonnonhoitotyö on tuttua jo viime kesästä. Luonnonhoitajista muodostetaan työryhmiä, jotka työskentelevät lähinnä Hangon, Raaseporin ja Lohjan alueilla. Etäisimmät hankekohteet sijaitsevat Hyvinkäällä, Inkoossa ja Siuntiossa.

Hanke järjestää kesän aikana talkootilaisuuksia kaikille halukkaille:

  • to 15.6. Tammisaari Flyetin tervaleppäkorpi, jättipalsamin torjuntatalkoot 
  • ti 4.7. Hanko, Metsäkannas, niittytalkoot
  • ke 12.7. Lohja, Maksjoki, niittotalkoot
  • ke 19.7. Lohja, Kokkila, niittotalkoot
  • la 19.8. Hanko Bellevue, kurtturuusun torjuntatalkoot

Lohjan niittotalkoot toteutetaan yhteistyössä Lohjan Seudun Ympäristöyhdistyksen kanssa ja Hangon talkoot Hangon ympäristöyhdistyksen kanssa. Jos haluat osallistua talkoisiin, seuraa (talkoo) ilmoittelua hankkeen kotisivuilla tai Facebookissa, tai ole suoraan yhteydessä hankehenkilöstöön.

Lisätiedot:

Jari Kurjonen, hankevastaava, 050 543 6578, jari.kurjonen@sll.fi

Kaisa Kauranen, hankekoordinaattori, 050 556 8819, kaisa.kauranen@sll.fi

facebook: https://www.facebook.com/people/Ketosirkka-luonnon-monimuotoisuushanke/100083230814088/