Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Vuoden laji: Ahvenvita Potamogeton perfoliatus

Ahvenvita
Vuoden laji 2021: Ahvenvita. Piirros: Jenni Toikkanen

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri valitsi vuoden 2021 lajiksi monivuotisen, Itämeren rannoilla ja sisävesillä viihtyvän uposkasvi ahvenvidan.

Ahvenvidan tunnistaa rennosta, jopa 2,5 metriä pitkästä varresta, joka keinuu vedessä aaltoja myötäillen. Sen lehdet ovat puikeita ja ruskean-vihreän-valkoisen raidallisia. Se kasvaa hiekka- ja liejupohjilla, matalassa ja syvässäkin vedessä. Ahvenvita sopeutuu helposti erilaisiin elinympäristöihin ja niissä tapahtuviin muutoksiin.

Uposkasvillisuuden ja siten myös ahvidan esiintyminen on pääsääntöisesti indikaattori ekologisesti terveestä vesistöstä ja ne edesauttavat veden pysymistä kirkkaana. Vesikasvina ahvenvita ottaa vedestä hiilidioksidia ja vapauttaa happea. Lisäksi ahvenvita tarjoaa leviä kuluttavalle eläinplanktonille hyvän suojapaikan saalistajia vastaan sekä kaloille suojaa ja syönnöspaikkoja.

Käy kesällä havainnoimassa, näetkö ahvenvidan keinuvan aallokossa meren, järven tai joen rannalla!

Maria Westerman

Kirjoitus on ilmestynyt Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 1.3.2021.

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!