Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Suojellaan kuntien metsät asukkaille ja mo­ni­muo­toi­suu­del­le!

Lähimetsien merkitys on poikkeusaikana korostunut entisestään. Kuva: Kaisa Illukka

”Keväinen luonto on pakopaikka poikkeusaikana”, uutisoi Hesari. Metsähallitus kehottaa ihmisiä ulos lähiluontoon, koska monet retkeilyalueet ovat ruuhkautuneet koronapandemian sulkiessa vapaa-ajanviettopaikkoja ja rajoittaessa matkustusta. ”Tänään tehtiin niin kuin vissiin puoli Suomea… Ulkoiltiin mettässä… Vaikeaa vain löytää paikkaa joka ei olisi ylikansoittunut,” lukee kaverin postauksessa. Twitter-viesteistä tehty tutkimus kertoo, että luonto ja etenkin laajat viheralueet kaupungissa ja sen ympäristössä lisäävät ihmisten onnellisuutta ja ovat erittäin tärkeitä mielenterveydelle.

Kunnat omistavat metsiä, joiden ensisijaiseksi tarkoitukseksi voi olla päätetty virkistys ja monimuotoisuus, mutta silti niille on asetettu tuottotavoitteita.

Useimmille Uudenmaan kunnille niiden omissa metsissä harjoittaman metsänhoidon tuotot ovat marginaalisia. Menetys asukkaille hakkuissa on rahassa mittaamaton, tärkeiden paikkojen ja metsäntunnun katoaminen. Lohtua, virkistystä ja mielenrauhaa tuovan tutun metsän häviäminen aiheuttaa pitkäksi aikaa surun ja stressin haittavaikutuksineen. Stressin seuraukset, sairauksina ja mielenterveyden ongelmina, voivat ylittää taloudellisestikin hakkuutulot. Hakkuiden paikka – edes jatkuvan kasvatuksen hakkuiden – ei ole kuntien metsissä. Varttuneet metsät ovat aarteita, jotka eivät ole ihmisiässä rahalla palautettavissa, mikäli ne kerran hävitetään.

Suomessa metsien käsittely on tuoreimman uhanalaisuusarvioinnin mukaan aiheuttanut satojen lajien uhanalaisuuden. Useat arvovaltaiset tahot, muun muassa YK:n Biologisen monimuotoisuuden yleissopimusta seuraava työryhmä, katsovat, että maapallon maa- ja merialueista ainakin 30 prosenttia tulisi suojella. Suojeltuina metsät toimivat myös hiilivarastoina, joiden säilyttäminen ja lisääminen on välttämätöntä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Kuntien on vaalittava aarretta, joka niillä on monimuotoisissa metsissään. 30 prosentin suojelun tarve on otettava vakavasti. Metsien suuri merkitys asukkaille korostuu niin yhteisissä kuin henkilökohtaisissa poikkeustilanteissa. Yhdessä omistamamme metsät on suojeltava nyt!

Laura Räsänen, puheenjohtaja
Kirkkonummen ympäristöyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri

Kirjoitus on julkaistu Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 18.5.2020.