Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Västäräkistä vähäsen?

Piirin väkeä lintuja staijaamassa Lauttasaaressa. Kuva:Leila Häkkinen

Parvi Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan alueen “norppajengiläistä” rantautui lauantaina Lauttasaaren etelärannalle lintujen kevätmuuttoa todistamaan. Emme suinkaan olleet ainoat ”staijarit”. Kalliolla rantalehtojen ja avoimen meren välissä oli sekä kokeneiden lintuharrastajien että noviisienkin yhtä hyvä olla.

Metsän puolella käpytikan puunrunkoja naputellessa kaukoputken päästä pääsi ihailemaan merikotkan majesteetista liitoa kumpupilvet taustanaan. ”Merikotka pääsi maaliskuussa uhanalaisten lajien luettelosta, koska sen suojelutoimet ovat onnistuneet ja kanta vahvistunut”, kertoi piirin ja liiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Että mikä mahtoi olla innostavin havainto?

Uutiskynnyksen ylittäviä harvinaisuuksia ei kiikareista kurkistanut. Hienoja hetkiä koettiin kuitenkin, kun uhanalainen metsähanhiparvi matkasi ohitsemme kohti pohjoista. Vanhan kansan sanonnoissa on usein totuuden siemen. “Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään” taitaa kuitenkin lupailla liikoja. Näkemämme västäräkki kyllä säväytti, mutta tuskin tarkoittaa, että kesä olisi jo täällä.

”Ei metsähanhia ja västäräkkejä maaliskuussa nähty”, lintuja jo 50 vuotta harrastanut Veistola totesi. ”Harva lintuja tai perhosia harrastava on ilmastonmuutoksen epäilijä, niin raju on ollut lajien aikaistuminen ja eteläisten lajien rynnistys.” Pitkän ajan tilastot visertävät samaa laulua. Tuoreet tutkimukset paljastavat, että lintujen kevätmuutto on aikaistunut huomattavasti ilmastonmuutoksen vaikutuksesta sekä Euroopassa että Kanadassa. Lue lisää Helsingin yliopiston uutisesta Il­mas­ton­muu­tos vai­kut­taa lin­tu­jen muut­to­ryt­miin Eu­roo­pas­sa ja Poh­jois-Ame­ri­kas­sa.

Tervaleppälehdossa innostuimme tarkkailemaan puukiipijän touhukasta ruuan etsintää polun varren puissa. Lintujen ja luonnon tarkkailu on hieno harrastus, se opettaa ja tarjoaa elämyksiä. Kaupunkilinnusto on tottunut ihmisen läsnäoloon. Vastuullinen luonnossakulkija muistaa kuitenkin pitää etäisyyttä eläimiin ja antaa niiden puuhata lajilleen ominaisia asioita rauhassa.

Kevät on huikeaa aikaa omatoimiselle tai ohjatulle linturetkelle. Suomen luonnonsuojeluliiton yhdistykset järjestävät keväisin linturetkiä ja linnunpönttöjen rakennustalkoita. Tervetuloa mukaan!

  • 28.4. Linturetki Sarvikallion luonnonsuojelualueelle (Tuusula)
  • 28.4. Linturetki Kopparnäsin lintornille (Inkoo)
  • 28.4. Pönttötalkoot (Vantaa)
  • 5.5. Suomenojan lintuharrastuspäivät (Espoo)
  • 30.5. Lintu- ja luontoretki Koppasnäs-Störsvikin alueelle (Inkoo-Siuntio)

Katso tarkemmat tapahtumatiedot luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin tapahtumakalenterista.

Lisää lintu- ja luontoretkiä luvassa kevään vihertäessä!

Leila Häkkinen

Kirjoittaja on Uudenmaan piirin retkihankkeen koordinaattori