Tillgänglighetsverktyg

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Raseborgs natur, Raaseporin luonto

Raasepori, Raseborg
Navigering på / av

Naturblommornas Raseborg – Be­kämp­nings­pro­jekt mot invasiva främmande arter

Raseborgs Natur har fått finansiering för att bekämpa invasiva främmande arter.

Raseborgs Natur ansökte i höstas finansiering från Sophie von Julins stiftelse och Nylands distrikt vid Finlands naturskyddsförbund till bekämpning av invasiva främmande arter. Båda organisationerna beviljade stöd till projektet, som har som sitt mål att få de ursprungliga vilda blommorna att blomstra i stället för främmande växter som utarmar vår naturs mångfald. Pengarna ska användas till anställning av en koordinator, rese- och materialkostnader samt till att möjliggöra vresrostalkon i skärgården, som redan blivit en tradition.

Alla talkoställen har en lokal samarbetspartner. Raseborgs Natur har varit i kontakt med byaföreningar, och flera har uttryckt sitt intresse för projektet. Somliga av dem har redan organiserat bekämpningstalkon i sina byar. Vi önskar ett långsiktigt samarbete eftersom främmande arter inte försvinner på ett år utan kräver många års arbete.

Invasiva främmande arter som sprider sig i Raseborg är till exempel jättebalsamin, vresros och lupin. Med dessa börjar vi nästa vår och sommar. Också talkon för att utrota spanska skogssnigeln är på kommande.

Pengar till bekämpningskampanjen har även ansökts av NTM-centralen och Svenska Kulturfonden. Sökanden är Yrkeshögskolan Novia, och Raseborgs Natur är med som samarbetspartner. Dessa beslut får vi vänta på till februari–mars. Ytterligare finansiering krävs för att fullständigt kunna förverkliga planerna. I det här skedet kan man alltså inte säga hur omfattande projektet kommer att vara.

19.3.2021 – Vi kan med stor glädje informera om att Yrkeshögskolan Novia fått finansiering av både NTM-centralen och Svenska Kulturfonden. Detta möjliggör ett omfattande projekt gällande invasiva främmande arter. Vi informerar mera inom närmaste tiden.

Om du är intresserad av att delta i projektet, kontakta Kaisa Kauranen, aulikaisa[at]gmail.com