Fortum Power and Heat Oy:n Kajaanin Katajamäen tuulivoimapuisto -hankkeen ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vioin­ti­se­los­tus 12.5.2023

Ajankohtaista, Kannanotot, Lausunnot

Lausunnossa Katajamäen tuulivoimahankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta kiinnitetään huomiota hankealueen poikkeuksellisiin luontoarvoihin ja erämaisuuteen. Lisäksi lausunnossa korostetaan, että suunnitellulla alueella sijaitsee useita suojelualueita ja arvokkaita elinympäristöjä, joiden säilyminen vaarantuisi tuulivoimarakentamisen seurauksena.

Taustaa
”Hankkeesta vastaavana toimiva Fortum Power and Heat Oy suunnittelee Katajamäen tuulivoimapuistoa Kajaanin kaupungin alueelle. Hankealue rajautuu etelässä Sonkajärven kunnan rajaan (ja maakuntarajaan). Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on korkeintaan 300 metriä ja yksikköteho 5–10 MW.
VE 0 Hanketta ei toteuteta.
VE 1 Katajamäen hankealueelle rakennetaan enintään 51 tuulivoimalaa. Voimaloiden
kokonaiskorkeus on korkeintaan 300 metriä.
VE 2 Tuulivoimalat Katajamäen hankealueelle rakennetaan enintään 46 tuulivoimalaa.
Sähkönsiirtoa varten rakennetaan hankealueelta noin 12 kilometrin pituinen 400 kV voimajohto Fingridin Järvilinja –voimajohdon itäpuolelle. Voimajohto liitetään Fingridin uuteen, hankealueen luoteispuolelle, Vuolijoen sähköaseman läheisyyteen suunniteltuun sähköasemaan.”

Lausunto
Haluamme korostaa luonnon ja lajiston suhteen varovaisuusperiaatetta keskeisenä toimena suunniteltaessa Kainuun erämaisuutta ja harvaan asuttuja seutuja muuttavia teollisuushankkeita, jollainen laajan tuulivoimapuiston rakentaminen on. Jo arviointiohjelmassa todetaan, että hankealue sijoittuu rauhalliselle ja erämaiselle metsäalueelle. Seudun erämaisuuden toivotaan säilyvän myös tulevaisuudessa. Hankealuuen sijoittuessa Talaskankaan luonnonsuojelualueen (kansainvälisesti tärkeä linnustoalue, IBA) viereen sekä suden että metsäpeuran tärkeille esiintymisalueille tulee hankkeessa toteuttaa vaihtoehto 0 (VE0). 400 kV voimajohto olisi hyvin haitallinen etenkin suo- ja metsäkanalinnustolle. Hankealue on liian suuri, suurempi kuin Talaskankaan suojeltu kokonaisuus. Vaadimme, että kaikkien lähialueiden yhteisvaikutus tulee arvioida riittävällä laajuudella ja tarkkuudella. Hankealuetta ei ole osoitettu tuulivoimaloiden rakentamisen alueeksi Kainuun tuulivoimamaakuntakaavassa, joten tältä osin Katajamäen tuulivoimahanke on ristiriidassa voimassa olevien maakuntakaavojen kanssa. Tarkasteluun tulee nostaa tuulivoiman maakuntatasoinen uudelleenarviointi, joka on edelleen keskeneräinen sen vaatimilta selvityksiltä. Eteläisen Kajaanin neljän laajan tuulipuistohankkeen toteutuessa yhteisvaikutukset tulisivat olemaan merkittävän haitalliset tärkeille Maanselkä-Suomenselkä vedenjakajavyöhykkeen ekologisille yhteyksille, eläimistön lisääntymisalueille, leviämisreitteille ja alueen erämaisuudelle. Tässä yhteydessä tulee tarkastella myös vaikutusta alueen retkeilyyn ja virkistyskäyttöön, esimerkiksi siihen, että rakentamisen yhteydessä menetetään tärkeä maakuntakaavassakin määritelty Talaskankaan hiljainen alue ja samalla mahdollisesti tulevaisuuden potentiaalinen suoerämaakansallispuisto. Selostuksessa ei arvioida hankkeen vaikutusta hiljaisuuteen ja luonnonrauhaan.

Hankealueelle on maakuntakaavassa osoitettu Joutensuon luonnonsuojelualue, jota rasittaa jo suuri voimajohtolinja ja sen suunniteltu laajentaminen. Hankealueeseen rajautuu sen itäpuolella Syväjoensalon luonnonsuojelualueet ja toisaalla Tavisuon soidensuojelualue. Hankealueelle sijoittuu kaksi soidensuojelun täydennysehdotuksen kohdetta, siis Joutensuo ja Talaskankaan itäpuoliset suot (FINIBA). Suojelualueiden reunoille ja läheisyyteen tuulivoimaloita ei tule sijoittaa. YVA-selostuskin kertoo: Luontokohteisiin kohdistuvista vaikutuksista keskeisimpiä, merkittävyydeltään suuria, ovat Korpilahdensuon vesitalouden muutokset, jotka vaarantavat lettolajiston ja lettojen esiintymisen. Lettolajiston esiintymiä ei tule vaarantaa.

Jo YVA -ohjelmassa kerrottiin: ”Hankealueelle sijoittuu osittain ”Talaskangas-Joutensuo”-niminen kansallisesti tärkeä lintualue (FINIBA). Alue on laaja, paikoin erämainen, vanhojen metsien ja soiden sekä niiden välisten pikkulampien ja purojen hallitsema kokonaisuus. Alueen kriteerilajeina ovat pohjantikka ja kuukkeli. Lisäksi hankealueen länsipuolelle, noin 2,3 kilometrin etäisyydelle sijoittuu ”Talaskangas” -niminen kansainvälisesti tärkeä lintualue (IBA).”

Sivu 223, kuva 15-4. Valtakunnallisesti tärkeälle Talaskangas-Joutensuon linnustoalueelle suunnitellaan voimalapaikkoja, kuinka tämä on mahdollista? Voimalasuunnitelmat aralta ja arvokkaalta linnustoalueelta tulee ehdottomasti poistaa.

Tuulivoimaloiden sijoittelussa tulee ottaa huomioon lintujen törmäysmahdollisuuksien lisäksi karkottava vaikutus, joka koskee erityisesti kahta herkkää kuikkalintulajia. Kuikasta ja kaakkurista ei näy selvityksessä mainintaa muualla kuin taulukossa 15.7. Tämä herkkä lajipari tulee ottaa huomioon myös suojelualueiden ulkopuolella. Mm. kaakkurin ja taigametsähanhen päivittäiset ruokailureitit pesimäaikaan pesimälammen ja ruokailupaikkojen välillä tulee selvittää pesimäpaikkojen lisäksi.

Taigametsähanhien lentoreitit ovat pitkiä kesällä. 1980-luvulta lähtien alueella on liikkunut kahdenkymmenen yksilön hanhiparvia. Niiden liikkuminen sijoittuu etenkin Kajaanin Joutensuon-Vuottojärvien sekä Sonkajärven Sukevan Saukkosuon välille. Viime vuosikymmeninä Sukevan merkitys on vähentynyt ja Kajaanin alueen merkitys puolestaan vahvistunut. Seutu on runsaimman hanhikannan aluetta. Vastaavia pesimätiheyksiä ei tavata Kiuruveden, Vieremän eikä Sonkajärven alueella. Taigametsähanhi on oleellinen huomioitava laji myös IBA-, FINIBA- ja soidensuojelurajausten toteuttamisessa.

Hankealueelta on selvitysten yhteydessä löydetty lukuisia metson soitimia. Ihmistoiminnot tulee näiden herkkien alueiden ympärillä pitää mahdollisimman vähäisinä, ja soitimien ympärille tulee jättää riittävän laaja suojavyöhyke. Yhtenäisenä erämaisena vyöhykkeenä Katajamäen hankealue on sopiva elin- ja lisääntymisalue metson lisäksi myös muille metsäkanalinnuille; teerelle, pyylle ja riekolle. Kanalinnuilla on suuri riski törmäillä tuulivoimaloiden tolppiin.

Sivu 10: Hankealueella pesii uhanalainen petolintulaji, johon kohdistuvat vaikutukset arvioidaan nykytilanteessa merkittävyydeltään suuriksi. Mikäli suositellut (erillisessä viranomaisliitteessä) lievennystoimet toteutetaan, vaikutusten suuruus jää merkittävän kynnyksen alapuolelle. Tämän tiedon valossa tuulivoiman rakentaminen ei sovi alueelle lainkaan. Lisäksi monet lajeja koskevat selvitykset ovat myös vielä erittäin kesken ja hankkeen on syytä odottaa selvitysten valmistumista mm. päiväpetolintujen kohdalta. ”Syksyllä 2020 toteutetun syysmuutontarkkailun perusteella hankealueen kautta suuntautuva lintujen muutto oli pääasiassa melko vähäistä” sanotaan arviointiohjelmassa. Tarkkailu koskee kuitenkin vain yhtä vuotta ja linnuston muuttoreitit saattavat vaihdella vuosittain. Hankealueelle sijoittuvien suoalueiden tai vesistöjen merkitys lintujen muuttokaudella tulee selvittää, koska tietoa ei ole vielä.

”Hankealueen luontoarvot ovat virtavesissä ja muissa pienvesissä sekä luonnontilaisina tai sen kaltaisina säilyneissä suoluontokohteissa. Merkittävimmät luontoarvot keskittyvät suokokonaisuuksien eli Hämeensalmen ja Joutensuon sekä Vuottojärvien alueelle. Lisäksi Palojoen, Syväjoen ja Vuottojoen varrelle sijoittuu oletettavasti monimuotoisempaa puustoista ympäristöä ja mahdollisesti erilaisia korpiluontotyyppejä. Kaikki alueen arvokkaat luontokohteet inventoidaan kesän 2021 maastoselvitysten aikana ja arvotetaan niiden luontotyyppien statuksen ja luonnontilaisuuden mukaan.

…vain vähän iäkkäämpiä metsäkuvioita…
Vesistöjä sekä soita reunustavissa metsissä sekä mahdollisilla muilla iäkkäämmillä metsäkuvioilla voi olla merkitystä vanhan metsän lintulajiston elinympäristönä. Myös alueen vesistöt monipuolistavat alueen linnustoa.”

Edellä lainatussa tekstissä mainittuja luontoarvoja ei tule heikentää tuulivoimarakentamisella. Uuden tiestön ja voimalapaikkojen johdosta tehtävien louhintojen tulee olla mahdollisimman vähäiset.

”EU:n luontodirektiivin liitteessä IV (a) luetellaan yhteisön tärkeänä pitämiä eläinlajeja, jotka ovat ns. tiukan suojelujärjestelmän lajeja, jolloin niiden lisääntymis- ja levähdysalueiden hävittäminen ja heikentäminen on Suomen luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä (Lsl 49 § Lsl 42 §). “

Luontoselvityksen mukaan hankealueelta tehtiin jonkin verran havaintoja lyhyinä havaintojaksoina lepakoista (esimerkiksi pohjanlepakko ja siippoja), viitasammakosta, saukosta ja suurpedoista. Liito-oravaa ei havaittu alueella ollenkaan. Luontodirektiivissä mainittujen lajien lisääntymis- ja levähdyspaikat tulee selvittää kattavammin. Paikallisen susilauman reviirin koosta (noin 1100 km2) huolimatta myös suden lisääntymis- ja levähdyspaikat tulee selvittää, ja lisääntymisrauha tulee taata myös muille alueella pesiville suurpedoille, kuten ahmoille. Suden osalta viittamme Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen ECLI:FI:KHO:2019:160 vuodelta 2019 koskien susien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen vaarantamista Pohjois-Savon ja Kainuun maakuntarajalle sijoittuneella Murtomäen kaava-alueella. Katajamäen hankealue kuuluu samaan susien reviirialueeseen kuin KHO:n päätöksessä käsitelty reviiri. Suomen erityisvastuulla olevan silmällä pidettävän metsäpeuran esiintyminen alueella tulee selvittää tarkemmin, ja myös lajin leviämismahdollisuudet tulee hankkeen toimissa taata.

Hankkeessa tulee noudattaa varovaisuusperiaatetta eli ennalta varautua epäiltäessä toiminnon aiheuttavan vakavaa haittaa terveydelle tai ympäristölle varsinkin, jos haitoista ei ole täyttä tieteellistä varmuutta. Energiaa tuottaessaan tuulivoima on päästötöntä, mutta tuulivoimateollisuusalueen perustaminen kuluttaa energiaa ja mineraaleja, muuttaa luonnon tilaa sekä maisemaa läheltä ja kaukaa. Hyvällä suunnittelulla ja sijoittelulla voidaan vähentää tuulivoiman luonnolle ja ihmisellekin aiheuttamia haittoja. Tätä kautta voidaan vaikuttaa myös myös uusiutuvien energiahankkeiden hyväksyttävyyteen. Luonnon ystävinä toivomme maltillisempia hankkeita, nykyisten suunnitelmien mukaiset voimalamäärät ovat luonnon rauhaan ja kestokykyyn nähden kohtuuttoman suuria. Jo löydettyjen luontoarvojen perusteella Katajamäen tuulivoimahanketta ei voi toteuttaa.

Viite: KAIELY/622/2020

Lausunnonantajat:
Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ry
Suomen luonnonsuojeluliiton Kajaanin yhdistys ry
Kainuun lintutieteellinen yhdistys ry
Iisalmen Luonnon Ystäväin Yhdistys ry
Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry

Ajankohtaista