Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

Pohjois-Savon luon­non­suo­je­lu­pii­ril­le vuoden mai­se­ma­te­ko­pal­kin­to

Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset ovat valinneet Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin Vuoden maisematekopalkinnon saajaksi. Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin monissa luonnonsuojeluyhdistyksissä on tehty sinnikästä, pitkäkestoista ja uraauurtavaakin vieraslajien torjuntatyötä.

Kyseessä oli tunnustus piirin ja sen jäsenyhdistysten aktiivisuudelle haitallisten vieraslajien torjumiseksi Suomen luonnosta. Paikallisyhdistykset  ovat järjestäneet jo useana vuonna talkoita jättipalsamin ja jättiputken nujertamiseksi mm. Kuopion seudun luonnonsuojelualueilla. Samaa työtä ovat ihan yksittäiset jäsenetkin tehneet ”kotinurkillaan”.

Vieraslajit valloittavat alkuperäisten lajien kasvupaikat ja köyhdyttävät siten luontoa.

KLYY:n lisäksi vieraslajitorjuntaa on tehty mm. Sisä-Savon ja Koillis-Savon yhdistyksissä. Juankoskella asuva jäsenemme Matti Räsänen sai vielä erityisen henkilökohtaisen kunniamaininnan aktiivisuudestaan.

KLYY:n talkooporukan nimi on ”Viikatemiehet”. Talkooporukka on kuitenkin ollut kovin naisvoittoinen. Ehkäpä ensi kesänä uuden motorisoidun apuvälineen myötä miehet innostuvat entistä enemmän talkoisiin!

Myös osallistuminen VieKas-LIFE-hankkeeseen on osoitus, että piirin alueella vieraslajiongelmaan on tartuttu tosissaan. Palkinto kuuluu siis kaikille piirin yhdistyksille ja ahkeroijille. Konkreettisesti palkintona on Hyvölän metsäsäätiön lahjoittama raivaussaha.

Kuva, Tanja Leppänen: Vuoden maisemateko -palkinnon sai Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ansiokkaasta työstä vieraslajien torjumiseksi.

Kuvassa vasemmalta kunniamaininnan saanut Matti Räsänen, Pro Agrian maisemasuunnittelija Sinikka Jokela Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisista, piirin pj Helvi Heinonen-Tanski ja Tauno Partanen Hyvölän metsäsäätiöstä.

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri piti vuosikokouksensa Kuopion valtuustotalolla 18.11. Palkinto luovutettiin piirin vuosikokouksen aluksi.

Kokous valitsi vuodelle 2020 hallitukseen seuraavat toimihenkilöt: Puheenjohtajana jatkaa Helvi Heinonen-Tanski. Muut hallituksen jäsenet ovat Jaana Hiltunen Siilinjärveltä, Jarmo Yliluoma ja Sanna Huttunen Iisalmesta (Iisalmen Luonnon Ystäväin yhdistys) , Risto Palokangas Rautalammilta (Sisä-Savon luonnonystävät), Sulo Norberg Muuruvedeltä (Koillis-Savon luonnonystävät), Mauri Tiainen Nilsiästä (Nilsiän luonnonystävät), Paula Hyvönen ja Maaret Väänänen Kuopiosta (Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys)