Piirin valitus hallinto-oikeudelle Rintasenvaaran ranta-asemakaavasta

Kannanotot

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry valitti Rintasenvaaran ranta-asemakaavan hyväksymisestä. Piirin mielestä asema-kaava vaikuttaa negatiivisesti Kolin valtakunnallisesti arvokkaaseen kansallismaisemaan.

26.6.2025

ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDELLE

PÄÄTÖS, JOHON HAETAAN MUUTOSTA

Valitus asemakaavan hyväksymisestä

Lieksan kaupungin päätös Rintasenvaaran ranta-asemakaavan osittaisesta muutoksesta ja laajennuksesta

Kaavan hyväksymispäätös: Kaupunginvaltuusto 26.05.2025 § 46  

651/10.02.03.00/2022 

VALITTAJA

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri

SELVITYS VALITUSOIKEUDESTA

Rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä on toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä alueidenkäyttölain 191.2 §:n nojalla.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry:n sääntöjen 2 §, Piirin tarkoitus:

Piirin tarkoituksena on luonnon- ja ympäristönsuojelun edistäminen sekä tätä tarkoitusperää ajavien yhteisöjen ja kansalaisten kokoaminen. Piiri toimii yhdyssiteenä näiden ja Suomen luonnonsuojeluliiton välillä.

VAATIMUKSET

Rintasenvaaran ranta-asemakaava (Lieksan kaupunginvaltuuston päätös 26.05.2025 § 46  651/10.02.03.00/2022, Liite 1) on kumottava. Kaavoitusprosessissa ei ole noudatettu alueidenkäyttölain mukaisia säädöksiä. Hankkeen selvitys on puutteellinen. Kaava on alueidenkäyttölain ja valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden vastainen. 

PERUSTELUT

Tausta

Rintasenvaaran ranta-asemakaava-alue (Kaavaselostusehdotus, Liite 2) sijoittuu Kolin kansallismaisemaan, valtakunnallisesti merkittävälle maisema-alueelle. Rintasenvaaran ranta-asemakaavalla Rintasenvaaran laelle ja Pieliselle avautuvaan rinteeseen halutaan rakentaa majoitustiloja ja majoitusta tukevia palveluja. 

Kolin matkailua halutaan kehittää voimakkaasti niin, että vuosittaisten kävijöiden määrä kasvaisi jopa 2,3 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä (Kolin matkailuvisio, Liite 3). Rintasenvaaran kaavoittaminen on osa tätä prosessia, jossa Kolin matkailuinfrastruktuurin määrää halutaan lisätä voimakkaasti.

Menettelylliset virheet

Kaavoitusprosessissa ei ole noudatettu alueidenkäyttölain (132/1999) mukaisia säädöksiä. Alueidenkäyttölain 18 §:ssä säädetään Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tehtävistä. ELY-keskuksen on valvottava, että kaavoituksessa otetaan käyttöön vaikutuksiltaan valtakunnalliset ja merkittävät maakunnalliset asiat. Yleisesti ELY-keskus toimii kaavaa ohjaavana viranomaisena.

Tässä prosessissa Pohjois-Karjalan ELY-keskus on toistuvasti ja johdonmukaisesti ilmaissut, että Rintasenvaaran laelle ja sen tuntumaan ei pidä kaavalla ohjata rakentamista valtakunnallisesti merkittävään maisema-alueeseen ja kansallismaisemaan kohdistuvien vaikutusten vuoksi (Liitteet 4, 6 ja 7). ELY-keskuksen vaatimus on perustunut alueidenkäyttölain 24.2 §:ään.Vaatimus ei kuitenkaan ole kaavan käsittelyn aiemmissa vaiheissa oleellisesti vaikuttanut kaavan sisältöön. 

Lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskus esitti Lieksan kaupunginvaltuustolle Rintasenvaaran r/70) arvojen säilyttäminen ja Rintasenvaaran lakialueen ja ylärinteen rakentamatta jättäminen. Myös Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry ja Lieksan luonnonystävät ry on lausunnoissaan  22.4.2024. ja 14.4.2025 (liitteet 4 ja 6) esittänyt, että Rintasenvaaralle rakentaminen vaikuttaisi peruuttamattomalla tavalla Suomen rakastetuimpaan kansallismaisemaan, minkä johdosta alue tulisi rajata rakentamisen ulkopuolelle. Luonnonsuojelujärjestöt ovat lausunnoissaan korostaneet kuinka Rintasenvaara ei sovellu rakentamiseen sen maisemavaikutuksien takia.anta-asemakaavaehdotuksen hylkäämistä ja kaava-asian palauttamista valmisteltavaksi siten, että valmistelun lähtökohdaksi otetaan Kolin valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen (Valtioneuvoston päätös YM/2021).

Hankkeen selvitys on puutteellinen

Rintasenvaaran ranta-asemakaavaan sisältyy useita jyrkkiä, pituuskaltevuudeltaan 14-17 % tieosuuksia, joiden reittilinjaukset pienentävät luontoselvityksen perusteella rajattuja luo-alueita (Tiestön suunnitelmakartta, Liite 5). Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen lausunnon mukaan tiestön eroosio-ongelmat tulevat olemaan merkittäviä ja rakentamisen mahdollistavat tieaukon maastonmuokkaukset ovat selvästi tavanomaista suurempia pengerryksineen ja leikkauksineen. ELY-keskuksen mukaan kokonaisratkaisu on teknisesti huono ja maisemaa rikkova. Tiestön pengerryksiä ja eroosiota ei ole kaavan selvityksissä huomioitu riittävästi. Luo-alueita on pienennetty jo tiestön rakentamisen takia, ottamatta huomioon alueisiin tulevaisuudessa kohdistuvaa eroosion vaikutusta. Tiestön käytettävyyden osalta kaavoittajan vastineessa ELY-keskuksen lausuntoon nojataan katteettomaan toiveikkuuteen eikä selvitystyöhön: “Pelastuslaitokselta aiemmin saadun tiedon mukaan 14 % kaltevuus on vielä pelastusajoa varten sopiva. Toteutussuunnitteluvaiheessa yhden prosenttiyksikön loiventaminen on todennäköisesti hoidettavissa.” (Liite 6) Loiventaminen kuitenkin tarkoittaa laajempaa maastonmuokkausta ja siten suunniteltua suurempia vaikutuksia luo-alueisiin.

Rintasenvaaran ranta-asemakaavan muutoksen ja maakuntakaavassa osoitetun tuulivoiman kansallismaisemaan kohdistuvia yhteisvaikutuksia ei ole selvitetty. Rintasenvaaran ranta-asemakaavan muutostyön kanssa yhtäaikaisesti valmistellussa Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 2. vaihekaavassa osoitetaan tuulivoimaa sijoitettavaksi Kolin huipun näkymäalueelle Maksimonvaaraan, Lieksan taajaman läheisyyteen (Tuulivoimapotentiaalisten alueiden valokuvasovitteet, Liite 8). Usealta suunnalta tulevan näkymähaitan vaikutukset kansallismaisemaan olisi pitänyt arvioida. Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 2. vaihekaavassa ei myöskään arvioitu Maksimonvaaran tuulivoima-alueen ja Rintasenvaaran uuden ranta-asemakaavan yhteisvaikutuksia maisemaan. Milloin tällaiset kumuloituvat vaikutukset tulisi arvioida, jos ei kaavaprosessien aikana?

Maakuntaliitto poisti palautteen perusteella Kolin näkemäalueelta useita tuulivoimapuistoja. Myös Rintasenvaaralle sijoittuva rakentaminen aiheuttaa maisemavaikutuksia. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ja Lieksan luonnonystävät ry huomauttivat Rintasenvaaran kaavaehdotuslausunnossaan epäjohdonmukaisuudesta sen suhteen, miten kaavoituksessa maisemavaikutuksiin suhtaudutaan, koska myös Rintasenvaaran huipulle ja ylärinteeseen tuleva rakentaminen aiheuttaa häiriön maisemassa. Kaavoittajan vastineessa todetaan, että matkailurakentamisen ja tuulivoiman maisemavaikutukset eivät ole vertailukelpoisia (Liite 6). Lausunnonantajien näkökulmasta kaikki Kolin maisemaan kohdistuva häiriö on tasavertaista ja punnittava tarkkaan.

Kaava on alueidenkäyttölain vastainen

Rintasenvaaran ranta-asemakaava on alueidenkäyttölain vastainen. Pohjois-Karjalan ELY-keskus on huomauttanut kaavaprosessin jokaisessa vaiheessa Rintasenvaaran laelle ja ylärinteeseen sijoittuvien rakennusten vaikutuksesta Koin valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen, johon Rintasenvaaran ranta-asemakaavan alue kokonaisuudessaan sisältyy valtioneuvoston päätöksen YM/2021/70 (18.11.2021) mukaisesti.

Päätöksen mukaisesti valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet on otettava huomioon alueiden käytön suunnittelussa siten, kuin valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet on huomioitava alueidenkäyttölain (132/1999) 24.2 §:n perusteella. Vaatimus koskee myös Rintasenvaaran ranta-asemakaavan laatimista. Rintasenvaaran laen ja ylärinteen ottaminen rakennuskäyttöön on alueidenkäyttölain 24.2 §:n vastaista, koska rakentaminen vaikuttaisi kielteisesti Kolin valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen.

YHTEENVETO

Rintasenvaaran ranta-asemakaavamuutoksen menettelyssä on tapahtunut virhe siltä osin, että Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen huomiot hankkeen alueidenkäyttölain vastaisuudesta on jätetty ottamatta huomioon. Selvitystyö on ollut puutteellista maisemaan kohdistuvien yhteisvaikutusten sekä tiestön rakentamisen vaikutusten osalta. 

Kaava itsessään on alueidenkäyttölain vastainen.

LIITTEET

Liite 1 Lieksan kaupunginvaltuuston päätös 26.05.2025 § 46  651/10.02.03.00/2022

https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/lieksa/kokous/2025722-7.PDF

Liite 2 Kaavaselostusehdotus https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/lieksa/kokous/2025722-7-57004.PDF 

Liite 3 Kolin matkailuvisio https://de.cdn-website.com/a71438cad1af43888a0506433270b64e/files/uploaded/Kolin_matkailuvisio_17122020.pdf 

Liite 4 Vastineet kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin

Liite 5 Tiestön suunnitelmakartta 

Liite 6 Vastineet kaavaehdotuksesta saatuihin lausuntoihin 

Liite 7 Viranomaisneuvottelu 27.1.2025 

Liite 8 Tuulivoimapotentiaalisten alueiden valokuvasovitteet https://pohjois-karjala.fi/wp-content/uploads/2025/03/Liite-2_Tuulivoimapotentiaalisten-alueiden-valokuvasovitteet.pdf  

Ajankohtaista