Naavaa oksalla aurinkoisessa, luonnontilaisessa metsässä.
Naavaa luonnontilaisessa metsässä. Kuva: Riina Simonen

Metsäopas – monimuotoisuutta kuntien metsiin

Metsäopas tarjoaa runsaasti työkaluja niille, jotka haluavat puolustaa metsiä. Oppaassa keskitytään erityisesti kuntien omistamiin metsiin, jotka ovat yhteistä omaisuuttamme, mutta suuri osa sisällöstä on sovellettavissa muuallakin.

Metsäopas – monimuotoisuutta kuntien metsiin

Uudenmaan piirin vuonna 2024 julkaisema Metsäopas tarjoaa runsaasti työkaluja kaikille metsien suojelusta kiinnostuneille. Oppaassa keskitytään erityisesti kuntien omistamiin metsiin, mutta suuri osa sisällöstä on sovellettavissa muuallekin. Lataa opas alta ilmaiseksi.

Piirroskuva, jossa tummanvihreää metsää ja ihmishahmo .
Kuva: Amanda Ainesmaa

Lataa metsäopas

Metsäoppaasta on ladattavissa ilmaiseksi kaksi eri pdf-versiota: pienempikokoinen (36,5 Mt) selaimella lukemiseen ja isompikokoinen (105 Mt) mahdollista tulostusta varten.

Työkaluja vaikuttamistyöhön

Lähes jokainen suomalainen liikkuu luonnossa. Jatkuvasti lisääntyvä tutkimustieto osoittaa kiistattomasti, että lähiluonnolla on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle. Samanaikaisesti on yhtä selvää, että globaali luontokato etenee myös lähiympäristössämme ja Suomenkin metsien lajiston ja luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnit ovat karua luettavaa.

Metsäoppaan on tarkoitus tarjota työkaluja niille, jotka haluavat puolustaa metsiä. Oppaassa keskitytään erityisesti kuntien omistamiin metsiin, jotka ovat yhteistä omaisuuttamme. Niiden kohtaloon jokaisella on oikeus vaikuttaa ja niitä koskevalta päätöksenteolta on perusteltua odottaa yleisen edun punnintaa. Opas pohjautuu julkaisuun Kuntametsät asukkaiden ja luonnon keitaiksi vuodelta 2011 (Keijo Savola & Laura Räsänen).

Punatakkinen ihminen iloisena metsässä puron äärellä.
Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Tietoa, käytäntöjä, vinkkejä syventävän tiedon lähteille

Opas on jaettu neljään lukuun, joista löytyy paljon taustatietoa, käytännön vinkkejä ja reittejä syventävän tiedon lähteille.

Kuntien omistamien metsien merkitys ja mahdollisuudet

Luku yksi ”Kuntien omistamien metsien merkitys ja mahdollisuudet” tarjoaa argumentteja kuntien metsiä koskevaan keskusteluun. Luku pureutuu taustatietoon kuntien metsänomistuksesta sekä kuntien velvollisuuksista ja mahdollisuuksista luonnon monimuotoisuuden ja hiilivarastojen suojelemisessa. Luku sisältää myös tutkimuksiin perustuvaa tietoa lähiluonnon merkityksestä asukkaille. Viime vuosina on saatu paljon uutta tietoa erityisesti luonnon vaikutuksesta ihmisen terveyteen.

Tavoitteet ja toimenpiteet

Luku kaksi ”Tavoitteet ja toimenpiteet” esittelee tavoitteita, joita kuntien metsäomaisuuden käytölle olisi tarpeen asettaa, jotta metsistä saataisiin suurin yhteiskunnallinen hyöty. Metsistä hankittavat hakkuutulot ovat ristiriidassa useimpien muiden tavoitteiden kanssa, koska metsätaloustoimet aiheuttavat haittaa niin luonnolle kuin virkistyskäytöllekin. Muut tavoitteet jäävät kuitenkin jalkoihin, jos päätöksenteko perustuu pelkästään puunmyyntituloihin. Siksi on tarpeen pystyä perustelemaan päätöksentekijöille muita hyötyjä, joita metsät tuottavat. Toisessa luvussa kuvataan myös konkreettisesti, minkälaisia metsän hoitoa koskevia käytäntöjä kunnissa kannattaisi tavoitella.

Päätöksenteko

Kolmas luku ”Päätöksenteko” kertoo kuntien metsäomaisuutta koskevasta päätöksenteosta sekä metsänhoidon että kaavoituksen näkökulmasta. Päätöksentekoprosessien ymmärtäminen on avain tehokkaaseen vaikuttamiseen ja siksi jokaisen lähimetsän puolustajan on tarpeen perehtyä siihen, miten päätökset kunnissa syntyvät ja minkälaisilla päätöksillä metsien käyttöä ohjataan.

Vaikuttaminen

Neljäs luku ”Vaikuttaminen” tarjoaa työkaluja vaikuttamistyöhön. Useimmiten vanhoilla ajourillaan jyräävän koneiston suuntaa ei muuta hyvinkään perusteltu argumentti yksin, vaan päätöksenteon suunnan muuttaminen voi olla pitkän ja suuren työn takana. On kuitenkin lohdullista muistaa, että paneutuvalla vaikuttamistyöllä saavutetaan jatkuvasti suuriakin voittoja: kuntien ja kaupunkien metsänhoitokäytäntöjä on mahdollista muuttaa ja kaavoitukseen on mahdollista vaikuttaa. Lakitekstien ja päätöksentekoprosessien lisäksi on tarpeen osata viestiä kiinnostavasti ja tarvittaessa kerätä asialle huomiota vaikka mielipideosastolla tai mielenosoituksella metsässä.

Kaadetaan kaava, ei metsää -mielenosoitus: ihmisiä ja banderolli
Kuva: Emilia Pippola

Kun haluat vaikuttaa kuntien metsäpäätöksiin ja -käytäntöihin, luonteva lähtökohta on tulla mukaan Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten ja piirien toimintaan. Niissä on jo paljon kokemusta ja osaamista, mutta uusia innokkaita metsänpuolustajia tarvitaan aina.

Jäsenenä olet mukana Suomen suurimman luonnonsuojelujärjestön metsiensuojelutyössä!

Lataa metsäopas

Metsäoppaasta on ladattavissa kaksi eri pdf-versiota: pienempikokoinen (36,5 Mt) selaimella lukemiseen ja isompikokoinen (105 Mt) tulostusta varten.

Tapahtumat

Ajankohtaista

  • Luonnonhoitajia työssä jokivarressa.
    Kuva: Luna Hallikainen

    Uusi kausi luonnonhoitoa OP Uusimaan tuella starttasi

    Toukokuun alussa käynnistyi Ketosirkka-hankkeen vuoden 2025 maastokausi, kun 17 luonnonhoitajaa aloitti työnsä Uudellamaalla. Viisi työryhmää huolehtii arvokkaiden luontokohteiden ammattimaisesta hoidosta eri puolilla maakuntaa. OP Uusimaan rahoitus mahdollistaa pitkäjänteisen työn luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi.

    LUE LISÄÄ: Uusi kausi luonnonhoitoa OP Uusimaan tuella starttasi
  • Hyönteishotelleja Jalotuksen seinällä
    Kuva: Riina Simonen

    Kohtuusklubi vieraili Jalotuksessa Keravalla

    Kohtuusklubin porukka tutustui Jalotuksen toimintaan Keravan kartanolla. Esittelykierroksen jälkeen osallistuimme talkoisiin haravoimalla, lapioimalla ja kärräämällä lantaa.

    LUE LISÄÄ: Kohtuusklubi vieraili Jalotuksessa Keravalla
  • Kuvassa on dyynialuetta puiden kaatamisen jälkeen. Kuvassa näkyy paljon paljasta hiekkapintaa. Solan pohjalla on tummempaa sammalta ja jäkälää.
    Kuva: Jari Kurjonen.
    ,

    Tvärminnessä tutustutaan dyynialueen luonnonhoitoon

    Maisemallisesti ja lajistoltaan ainutlaatuista dyynialuetta Tvärminnen kylässä ennallistetaan Länsi-Uudenmaan luontohelmet -hankkeessa. Keskiviikkona 7.5. klo 17 hanke järjestää Hangon kaupungin ja Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa kaikille avoimen dyynikävelyn. (Nedan på svenska.)

    LUE LISÄÄ: Tvärminnessä tutustutaan dyynialueen luonnonhoitoon
Kullansävyistä metsää heijastuu tummaan metsälampeen.

Suojellaan metsiä yhdessä!

Kuva: Juho Itäkylä