Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Lohjan seudun yhdistys

Lohja
Navigaatio päälle/pois

Kohde sijaitsee Lohjan kaupungin mailla Tennarin urheilukeskuksen vieressä. Alueella ei ole varsinaista luontopolkua tai merkittyä ulkoilureittiä, mutta metsikössä kulkee polkuja. Aivan Rantapuiston pyörätien vieressä, penkereisessä rinteessä Tennarin urheilurakennuksen länsipuolella sijaitsee kalliopaljastuma (kuva 1).

Kallioperä on melko voimakkaasti jäkälöitynyt ja sammaloitunut, mutta paljastumasta voidaan havaita pääasiassa vaaleahkoa, hienorakeista leptiittiä eli kvartsi-maasälpägneissiä (kuva 2). Paikoitellen näkyy diopsidigneissiä ja karkearakeista, pegmatiittista graniittia (kuva 3). Vanhojen karttatietojen perusteella on tulkittu, että lähempänä Rantapuistoa kulkee kapea kalkkikivivyöhyke, joka ei kuitenkaan tässä näy maanpinnalle.

Leptiitti on itsessään melko liuskeinen kivilaji, ja se voi luonnossa rakoilun seurauksena haljeta porrasmaisiksi rakennelmiksi. Tässä kohteessa voidaan kuitenkin erottaa myös porausjälkiä (kuva 4). Onkin mahdollista, että kiveä on käytetty tai kokeiltu käyttää esimerkiksi lähistön talojen kivijaloissa.

Kuva kalliopaljastuman raidallisesta pinnasta, jota peittää osin vihreä sammal.
Kuva 1. Pyörätien viereisessä paljastumassa näkyy kivilajin liuskeisuus. Paljastuman kivi on raidallinen kvartsi-maasälpägneissi. Vaalea alue kuvan oikeassa laidassa on pegmatiittista graniittia.
Kuva paljastuman vaaleasta pinnasta sammalen ympäröimänä.
Kuva 2. Vaaleaa kvartsi-maasälpägneissiä.
Lähikuva paljastuman sammalen peittämästä pinnasta, josta erottuu myös graniittista pegmatiittia.
Kuva 3. Pegmatiittista graniittia.
Kuva porrasmaisesta kalliorinteestä metsikössä. Kalliopaljastuma on laajasti tuuhean sammalen peitossa.
Kuva 4. Porrasmaisessa rinteessä erottuu joitakin porausjälkiä, esimerkiksi keltaisen nuolen osoittamassa kohdassa.