Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Lohjan seudun yhdistys

Lohja
Navigaatio päälle/pois

Lohjan kivikierros on luonto- ja kulttuuripolku, joka esittelee alueen geologiaa kolmen teeman kautta. Jääkauden jäljillä esittelee maisemassa näkyviä merkkejä jääkaudesta. Kaivostaival kertoo Lohjasta historiallisena kaivoskaupunkina. Kivikierros tutustuttaa kallioperään ja eri kivilajeihin.

Lohjan kivikierroksen kohteet

Lohjan kivikierroksen kohteet on merkitty maastossa QR-koodeilla. Niiden avulla pääset lukemaan rastin aiheesta kunkin rastin omalle nettisivulle. Jääkauden jäljillä -teeman sinisiä rasteja on 12, Kaivostaipaleen punaisia rasteja on 9 ja Kivikierroksen harmaita rasteja on 21.

Kohteiden sijainnin voi tarkistaa Lohjan karttapalvelusta. Karttapalveluun on merkitty myös reittiehdotuksia kävelylenkeiksi, sillä rastit sijaitsevat laajalla alueella. Kohteita on Hiidensalmessa, Pappilassa, Moisiolla, Tennarilla, Aurlahdessa, Porlassa, Liessaaressa, Ojamolla, Lahokalliossa, Ojamonkankaalla ja Neitsytlinnassa.

Lohjan kivikierroshankkeen esittely

Lohjan kivikierros toteutettiin Ykkösakselin tukemana hankkeena. Hankkeen tarkoituksena oli nostaa esille Lohjan kaupungin ainutlaatuinen kaivos- ja louhoshistoria, jääkauden jäljet sekä näihin liittyvä kivilajisto.

Hankkeessa luotiin kiviaiheinen luonto- ja kulttuuripolku, joka yhdistää kaivoshistorian, järviluonnon, ja jääkauden muistomerkit. Maastoon tuotettiin taulut, joiden QR-koodeista kävijä saa auki kohteiden tiedot. Sähköiset rastisivut luotiin osaksi Lohjan Seudun Ympäristöyhdistyksen verkkosivuja.

Lohjan kivikierros oli monen toimijan yhteishanke, jossa Lohjan Seudun ympäristöyhdistys ry oli mukana lisäämässä kivitietoutta. Uskomme että kivikierros houkuttelee niin matkailijoita kuin paikallisiakin tutustumaan alueen geologisiin ja kaivoshistoriallisiin erikoisuuksiin.

Hankkeessa olivat mukana:

Kuvakooste kartasta, rastilistauksesta ja valokuvista Kaivostaipaleen kohteista

Jääkauden jäljillä

Jääkauden jäljillä -kierros esittelee, miten viimeisin eli Veiksel-jääkausi on monin paikoin muovannut lohjalaista maisemaa.

Lue lisää

Kaivostaival

Kaivostaival esittelee Lohjaa historiallisena kaivoskaupunkina, jossa on louhittu rautaa, graniittia ja kalkkikiveä.

Lue lisää

Kivikierros

Laaja Kivikierros esittelee geologisia termejä ja eri kivilajeja hyödyntäen Lohjalta löytyviä kalliopaljastumia, kivenlohkareita ja rakentamisessa käytettyjä kiviä.

Lue lisää

Lojo stenrunda