Metsäohjelma uhkaa virkistysarvoja ja luonnon monimuotoisuutta

Artikkelit

Kunnilla on useaan lakiin pohjautuvia luonnonsuojeluvelvoitteita. Laadukas lähiluonto tuo myös taloudellisest merkittäviä terveysvaikutuksia. Hyödyt kutistuvat tai kääntyvät haitoiksi, jos metsän tilalle tehdään hakkuuaukko tai avataan näkymät ulkoilureitiltä takapihoille ja teiden varsille. Metsäohjelman luonnoksen toteuttaminen aiheuttaisi moninkertaiset kulut verrattuna puunmyyntituloihin, kun kuntalaisten terveys, viihtyvyys ja kunnan vetovoima heikkenisivät. Samalla kunnan ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaikeutuisi. Luonnontilaistuvista metsistä on mahdollista saada tuloja METSO-ohjelman kautta.

Kunnilla on useaan lakiin pohjautuvia luonnonsuojeluvelvoitteita

Kuntalain 1 §:n mukaan kuntien on edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja toimittava ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Perustuslain 20 § mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille, erityinen vastuu on julkisella vallalla. Kunnilla on velvollisuus (LSL 11 §) edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua sekä maisemansuojelua alueellaan. Tähän voidaan katsoa sisältyvän esimerkiksi erityisesti suojeltavien lajien (LSL 77 §) ja suojeltavien luontotyyppien (LSL 64 § ja 65 §) suojelun edistäminen sekä muiden uhanalaisten lajien ja luontotyyppien, laajempien luontokokonaisuuksien ja ekologisten yhteyksien vaaliminen. 

Esityksessä metsäohjelmaksi kohdassa menettelytavat annetaan yhdyskuntatekniikan lautakunnalle paljon valtaa ohitse metsien todellisten käyttäjien, kuten koulujen ja päiväkotien. Sillä olisi jopa vapaus muuttaa aktiivisessa käytössä olevia virkistys- ja lähimetsiä talousmetsiksi. Luonnokseen menettelytapoihin kirjatut epäjohdonmukaisuudet lisäisivät yhdyskuntatekniikan lautakunnan oletuksia ohittaa harkintavallaan kuntastrategian ja lain velvoitteet. Onkin pelättävissä, että yhdyskuntatekniikan lautakunnan päätösten laittomuudesta jouduttaisiin valittamaan toistuvasti.

Linkkejä metsäohjelmaan (ent. metsästrategiaan liittyen)

LAUSUNTOJA METSÄSTRATEGIASTA

Lausuntoja ja mielipiteitä annettiin yhteensä 46 kappaletta

Kirkkonummen sivistys- ja vapaa-aikapalveluiden lausunto metsästrategiasta

Kirkkonummen kaavoituksen lausunto metsästrategiasta

Kirkkonummen ympäristö- ja rakennuslautakunnan lausunto metsästrategiasta

LAUSUNNON JÄLKEEN TULLEITA TUTKIMUSARTIKKELEITA

Tutkimus paljastaa – ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä

Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.

Luonto voi tarjota Suomelle jopa satojen miljoonien eurojen hyödyn kansantautien torjunnassa​

Tuore selvitys osoittaa, että Suomi voi saada luonnon avulla jopa satojen miljoonien eurojen vuotuisen hyödyn pelkästään masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen torjunnassa sekä astman lääkehoidossa.

TILAISUUS

Virkistävä metsä, millainen, missä!

Mikrobit, eli bakteerit, arkeonit ja muut mikroskooppisen pienet eliöt ovat olennainen osa ekosysteemiä. Mikrobeja on meissä itsessämme ja kaikkialla ympärillämme, ja niiden moninaiset roolit ekosysteemissä liittyvät ravinteiden kiertokulkuun ja orgaanisen aineksen hajotukseen, mutta niillä on myös tärkeä rooli ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.

KIRJE JA YLEISÖNOSASTOKIRJOITUKSIA

Kunnanhallituksen jäsenille kirje 27.1.2025 miksei esitetty versio ”Kirkkonummen kunnan metsienhoito” -ohjeistosta edelleenkään vastannut sitä mitä kunnanhallitus oli edellyttänyt. Koski KH 27.01.2025/Asia nro 26 käsittelyä.

Kirkkonummen Sanomiin annetut vastineet, julkaistu 7.5.2025
Timo Haapaniemen haastatteluun
Kim Åströmin mielipidekirjoitukseen


Ajankohtaista