Tillgänglighetsverktyg

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kauniaisten yhdistys

Kauniaisten yhdistys
Navigering på / av

Närutflykt i Grankulla? Här är våra tips!

Kasaberget

Kasabergskogen ligger i nordvästra Grankulla och är med sin varierande natur ett mycket sevärt utflyktsmål. Tack vare motionsslingan, som löper genom så gott som hela området, är skogen lättillgänglig och lämpar sig därmed ypperligt för en familjeutflykt. Området består till största delen av blandskog, men i den nordvästligaste delen breder en frodig hassellund ut sig, som tidvis bebotts av flygekorrar. I sydändan kan du besöka Stormossen, en något utdikad trädbeklädd högmosse, som på sina ställen är full med getpors. Självklart ska du inte missa att ta upp dig på själva Kasaberget i nordväst, varifrån en fantastisk vy ut över Esbo och det närbelägna Kyrkträsket öppnar sig. Ett besök vid jättegrytan på nordvästsluttningen kan också rekommenderas, även om terrängen är något krävande. Är du intresserad av kultur kan du ta en sväng via Stockmanns ruiner innan du avslutar din utflykt vid grillkåtan.

Kasabergets grillkåta är ett populärt utflyktsmål. Bild: Emil Vasara

Gallträsk

Grankullas enda sjö ligger i stadens nordöstra del och är populärt bland stadsborna året runt. I den västliga ändan kan du besöka den vackra Träskmossen med sina små och smala tallar, hjortron och getpors. Själva Gallträsk är en knappt 700 m lång sjö, som sommartid bebos av knipor och ibland har besök av knölsvanar. På sommaren är det även möjligt att hyra roddbåt och ta en tur ut på sjön. Kom ändå ihåg att fåglarna häckar från april till slutet av juli; stör dem alltså inte! Ifall vintern blir kall och snörik finns det även möjlighet att såväl skida som skrinna runt sjön. Dessutom kan du pröva på slängkälken mitt på isen.

Is och öppet vatten på Gallträsk. Bild: Tage Lampén

Thurmansparken

Thurmansparken ligger intill centrum, bakom biblioteket. Parken består i huvudsak av en stor gräsmatta med såväl bänkar som lekplatser och klätterställningar runtom. I Skvatterbäck mitt i parken kan du se gräsänder och krickor simma omkring och i buskarna runtomkring sjunger bl.a näktergal och koltrast sina kännspaka melodier. På våren är Thurmansparkens lund ett utmärkt ställe att beundra vitsippornas vackra ”matta”. Ett ypperligt ställe för picknick!