Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Val­ko­vuok­ko­leh­don opastustaulun kunnostus

Uusi opastustalu, kuva: Jarmo Yliluoma

Iisalmen Pörsänmäellä sijaitsee valkovuokkolehto. Itse kasvi on levinnyt siellä melko laajasti, alue on 7 km pitkä ja 1 km leveä. Rauhoitusalue sijaitsee Pölönmäentien varressa. Valkovuokkoalue on tunnettu jo kauan. Helsingin yliopiston kasvikokoelmista löytyy näyte alueelta vuodelta 1895. Vuonna 1973 maanviljelijä Martti Savolainen rauhoitti valkovuokkolehdon ydinalueen, yhteensä 3,2 ha. Siitä lähtien Iisalmen Luonnon Ystäväin yhdistys on pyrkinyt hoitamaan aluetta.

Alueen kartta, kansalaisen karttapaikka, Maanmittauslaitos

On epäselvää miten valkovuokko on ilmestynyt Pörsänmäkeen. Voi olla että se on ollut siellä jo jääkauden jälkeen mutta todennäköisempää on, että se on ilmestynyt paikalle ihmisen toimesta. Suomessa varsinainen valkovuokon yhtenäinen levinneisyysalue on Lounais-Suomessa 300 km päässä.

Viime vuonna huomasimme että alueen opastustaulun sisältö alkaa olla huonossa kunnossa. Taulun rakenteet olivat vielä hyvässä kunnossa. Siksi Iisalmen luontomuseolla päätimme uudistaa infotaulun sisällön. Yhteistyöllä löysimme vanhoja pohjia ja kehitimme uutta. Eipä muuta kuin poistamaan vanhaa tietoa ja uudet tilalle!

Opastustaulu ennen ja jälkeen, kuva Jarmo Yliluoma

Parhaimmillaan alue on toukokuun kahtena viimeisenä viikkona jolloin valkovuokko kukkii. Rauhoitusalueella kulkee luontopolku. Se on merkattu punaisin nauhoin.

Katso kunnostuksesta ja polusta video!