Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Helmikana Vieremällä

Helmikana Vieremällä, kuva: Jarmo Yliluoma

Maanantaina tuli ilmoitus helmikanasta Vieremältä. Siis HELMIKANA!!?? Ei auttanut kuin lähteä katsomaan lintua. Siellähän se piilotteli pensaikossa. Taisi lähinnä nukkua. Sitten se lähti liikkeelle. Alkoi selvästi etsi ruokaa nurmikolta.

Googlen tekoäly antoi seuraavaa tietoa linnusta:

”Helmikana, tieteelliseltä nimeltään Numida meleagris, on kaunis ja värikäs lintulaji, joka on peräisin Afrikasta. Se tunnetaan myös nimellä guineankana. Helmikanaa pidetään sekä lemmikkieläimenä että ruokalintuna, ja sen lihaa käytetään laajalti monissa keittiöissä ympäri maailmaa.

Helmikana syömässä, kuva: Jarmo Yliluoma

Helmikanan luonnonvarainen elinympäristö sijoittuu Afrikan länsiosiin, erityisesti Saharan eteläpuoliselle alueelle. Siellä se elää metsissä, pensaikoissa, savanneilla ja vuoristoisilla alueilla. Helmikanoja tavataan myös joissakin saarilla, kuten Madagaskarilla. Ne viihtyvät usein avoimissa alueissa, joissa on riittävästi suojaavia pensaita ja puita. Helmikanat elävät laumoissa, jotka voivat koostua useista kymmenistä yksilöistä. Ne ovat hyvin sosiaalisia lintuja, jotka kommunikoivat keskenään erilaisilla äänillä ja eleillä.

Helmikana, kuva: Jarmo Yliluoma

Voitaneen varmasti todeta, että Vieremän helmikana on karkulainen. Ilmeisesti joku suomalainen on ottanut linnun itselleen hoitoon mutta sittemmin se on karannut.