Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Ve­den­pään­lah­del­la majava

Hämmästyksemme oli Jarmo Yliluoman kanssa suurta kun Iisalmen Vedenpäänlahdella olevista saarista löytyi majavan syönnöksiä. Piti selvitellä asiaa ja ihan käydä uudestaan sitten paikalla. Ja kyllä paikalliset asukkaat olivat tietoisia majavasta.

Majavan pesä Joutsenjoen suulla. kuva Kai Jäderholm

Itse olen muutamia kertoja nähnyt Saimaalla majavan järvipesintöjä, mutta täällä en. Ja nytkin sitten paljastui pesän sijainnin olevan Joutsenjoen suulla. Patoa ei majava jokeen ilmeisesti ole tehnyt, mutta sitä en näin lumiseen aikaan lähtenyt selvittämään.

Läheisestä saaresta löytyy järeämpiä syönnöksiä. Yhden isohkon haavan se on jo kaatanut ja toinen on lähes katkaistu. Yleensä majavat osaavat kaataa puut oikeaan suuntaa veteen, mutta nyt on vaarana mikäli pohjoismyrsky yllättäisi puun kaatuminen väärään suuntaan, jolloin se voisi vahingoittaa läheisen mökinpihan rakennuksia.

Järeämmänkin rungon majava kyllä katkaisee. On sillä vahvat hampaat.
kuva Kai Jäderholm