Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Helmipöllön poikaset jäällä!

Helmipöllön poikasta rengastamassa, kuva Kai Jäderholm

Facebookiin alkoi 28.3.2023 tulla kuvia Iisalmessa järvenjäällä hoipertelevasta pöllöstä. Kuvan perusteella lajiksi määrittyi helmipöllö. Ja vielä poikanen! Ilmeisen ennätysaikainen pesintä!

Helmipöllön poikaset, kuva: Kai Jäderholm

Tiedon tästä sai myös maaninkalainen rengastaja Janne Taskinen joka ilmestyi Iisalmeen selvittämään tilannetta. Poikasia löytyi kaikkiaan 2. Siiven mitan perusteella muninta oli alkanut helmikuun ensimmäisinä päivinä. Poikaset olivat kehittyneet jo niin paljon, että ne olivat lähtövalmiita pesäpöntöstä. Niin siinä kävikin.

Pönttö, rengastaja työssään, kuva: Jarmo Yliluoma

Paikalla selvisi, että pesäpönttöön pääsi tuiskuttamaan lunta suoraan lentoaukosta. Pönttö oli muutenkin aika huonokuntoinen. Se vaati korjailua. Tyhjensimme pöntön lumesta. Laitoimme sisään kuivat purut. Käänsimme pöntön suuaukon kohti metsää. Korjasimme kattoa ja pohjaa että ne kestäisivät pesinnän loppuvaiheen.

Toivottavasti poikaset selviävät lumen keskellä!