Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Kotaharju 17.9.

Olin seuraamassa lintujen muuttoa lauantaina 17.9. klo 8-13. Sonkajärven Kotajarjun tornilla. Ensimmäinen 2 tuntia meni pilvessä sillä sumua oli aivan valtavasti. Pahimmillaan näkyvyyttä oli 50 m suuntaansa. Silloin ei auttanut muu kuin kuljeskella metsänrajassa ja kuulostella lintujen ääniä. Yllättävän paljon kuitenkin kuuluikin ääniä. 

Kotaharju peittyi sumuun, kuva: Jarmo Yliluoma

Peipot olivat selvästi muutolla sillä niiden yhteysääniä kuului runsaasti. Punarinnan tiksutus poikkesi mukavasti peippojen äänistä. Tavallisia tiaisia (tali-ja sinitiainen) oli liikkeellä. Ne etsivät aktiivisesti ruokaa puiden oksilta. Jossain vaiheessa tiaisparveen liittyi hömötiainen. Samoin töyhtötiaisen ääni kantautui sumun keskeltä. Parasta kuitenkin oli se että pyy lehahti lentoon vain 10 m päästä kun kävelin metsäautotietä. Heti sen jälkeen kaksi nuorta rautiaista kisaili puiden latvan tuntumassa.

Sonkajärvi, Kotaharju, kuva: Jarmo Yliluoma

Klo 10-10.30 alkoi sumu pikkuhiljaa vähentyä ja läheinen punainen maatila alkoi häämöttää. Siinä vaiheessa kiipesin torniin. Rastaita oli liikkeellä jatkuvasti. Ne eivät varsinaisesti olleet vielä muutolla. Mustarastasta vaille kaikki yleisimmät rastaat lensivät tornin ohi.

Petoja näkyi seuraavasti: varpushaukka 3, nuolihaukka 1, kanahaukka 5, tuulihaukka 1 ja hiirihaukka 1. Kaikkiaan eri lajeja näkyi 35. Olosuhteisiin nähden aika mukava luku.

Odotettavissa on että hanhimuutto alkaa. Tämä vaatii sitä että pohjoisessa sataisi lunta ja ilmavirtaus kääntyisi pohjoistuuleksi. Nyt niitä on mennyt jonkin verran länsirannikolla. Perinteinen reitti on Pohjois-Karjalassa mutta siellä on vasta muutama sata muuttanut.