Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Pu­na­jal­ka­hauk­ko­ja liikkeellä

Pari päivää sitten tuli ilmoitus Virosta, että päivässä oli mennyt Suomea kohti 80 punajalkahaukkaa. Jo seuraavana päivänä ensimmäiset ilmoitukset linnusta tulivat pääkaupunkiseudulta. Haukka oli ehtinyt Raaheen saakka jo 17.8. Tämän jälkeen ilmoituksia alkoi tulla paljon.

Lintutietopalvelu Tiirassa oli 21.8. iltaan mennessä ilmoitetut yli 650 punajalkahaukasta. Pohjois-Savossakin nähtiin n. 10 lintua. Samasta palvelussa 22.8. mennessä lintuja oli jo yli 1400, Näistä Pohjois-Savosta 74 (osa linnuista on samoja).

Punajalkahaukka Suomessa 21.8. ja 22.8. mennessä, lähde Lintutietopalvelu Tiira.

Osaksi tämän takia lähdin 21.8. Jäderholmin Kaitsun kanssa Sonkajärven Kotaharjulle muuttoa seuraamaan. Matkalla opettelimme miten nuoren punajalkahaukan tunnistaa nuolihaukasta.

Paisuan tien alkupäässä Kypäräntien tuntumassa tunnistimme tuulihaukan istumassa puussa. Heti tämän jälkeen, ennen Madesalmen siltaa langoilla pellolla, istui sopivan kokoinen lintu. Mustan naamionsa, otsan valkoisen laikun ja niskaa kiertävän valkoisen rannun perusteella määritimme linnun nuoreksi punajalkahaukaksi.

Nuori punajalkahaukka Madesalmella, kuva: Jarmo Yliluoma

Lintu oli kummallekin vuoden ensimmäinen punajalkahaukka. Pohdimme vielä Kotaharjulla mikä oli saanut punajalkahaukat niin suurella määrällä tulemaan pohjoiseen. Suuri osa linnuista oli nuoria. Ehkä ruuan puute sai ne meille vierailulle tai sitten pitkään jatkunut otollinen ilmavirtaus etelästä.

Kotoharjulla näimme mehiläishaukkoja 3, kanahaukkoja 1, hiirihaukkalajeja 1, nuolihaukkoja 2, varpushaukkoja 1 ja tuulihaukkoja 1.

-jarmo-