Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Nyt kannattaa lähteä pöllöretkelle!

Lapinpöllö, kuva Jarmo Yliluoma

On tullut se aika vuodesta kun pöllöjä voi parhaiten nähdä tai oikeastaan kuulla. Ylä-Savosta on jo kuultu seuraavia lajeja:

  • huuhkaja
  • viirupöllö
  • lehtopöllö
  • helmipöllö
  • varpuspöllö

Yleisimmät lienevät varpuspöllö ja helmipöllö, joka tosin on vähentynyt viimeisten vuosien aikana. Lehtopöllöön törmäsimme Kihlovirralla vajaa viikko sitten. Tässä sen väräjävää huhuilua.

Pöllöjä kannattaa kuunnella heti auringonlaskusta lähtien pari-kolme tuntia tai sitten aamuyöstä klo 3-4 auringonnousuun saakka.

Viirupöllö kaupungissa, kuva: Jarmo Yliluoma

Pöllöjä on syytä etsiä vähän sivummalta. Hyviä paikkoja ovat peltoaukeamat joiden reinoilla on vanhahkoa metsää. Kaatopaikat ovat yleensä huuhkajan mieleen etenkin jos sieltä löytyy edelleen rottia. Jo parin minuutin kuuntelu kertoo siitä onko pöllöt äänessä. Katso myös ettei tuulta ole yli 4 m/s. Silloin tuulen ääni häiritsee kuuntelua. Parasta olisi että olisi aivan tyyntä tai vain heikkoa tuulta. Pilvien määrällä ei ole väliä. Lumisateella ei kannata lähteä retkelle. Silti pöllöjen kuuntelu on vähän arpapeliä. Vaikka kuinka olisi hyvä pöllönkuuntelukeli niin voi olla, että yhtään lintua ei kuulu.

Osa pöllöistä on muuttavia ja parin viikon sisällä niin sarvi- kuin suopöllökin ovat tulossa pesimäalueilleen. Niitä on helpompi huomata kun ne auringonnousun tai -laskun tietämissä liihottavat peltojen päällä.