Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Viirupöllön rengastus

Rengastaja Janne Taskinen suoritti Iisalmen Kivimäessä viirupöllö rengastuksen toukokuun lopulla. Viirupöllö on pesinyt monia vuosia sille tarkoitettua pönttöä ja tulevaisuudessa pääsemme tarkistamaan montako vuotta tämä emo tulee vielä käyttämään sitä.

Viirupöllöt voivat pesän läheisyydessä olla argessiivisia ja jopa hyökätä ihmistä kohti, joten pesäpönttöä tai poikasia ei kannata lähestyä. Ylä-Savossa viirupöllö on harvalukuinen ja kanta on ilmeisesti pienentynyt viime vuosina.

Janne Taskinen kiinnittää viirupöllön jalkaan yksilöllisen tukevan tunnistusrenkaan, jossa on numerointi. Rengastutstiedot menevät rengastustoimistoon ja kun seuraavan kerran rengastiedot kontrolloidaan niin tietoa kertyy esimerkiksi linnun sijainnista, matkasta ja iästä.

Rengastuksen yhteydessä tarkistetaan linnun kunto ja tehdään muitakin mittauksia. Rengastuksessa avustajana toimiva Jenni Kivioja tarkkaillee kun viirupöllöä tutkitaan.

Pöntöstä löytyi kaksi poikasta. Pöllöt aloittavat haudonna heti munittuaa, joten ensiksi kuoriutunut poikanen on isoin. Jos ravintotilanne on hyvä niin munia on useampia ja poikaset varttuvat hyvin. Mikäli ruokaa on vähän vanhin ja voimakkain poikanen syö ensin, joten heikoin poikanen voi kuolla.

Jenni Kivioja valmistelee poikasille renkaat ja Janne Tarkinen tarkistaa vielä poikaset. Ja sitten poikaset viedään takaisin pesään ja emo lasketaan vapaaksi.