Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Pahkinähakkeja rengastamassa

Tammikuun lopussa, kun BirdLife Suomi järjesti pihabongauksen 30.–31.1.2021 jo 16. kerran, niin silmiini pisti erityisesti yksi havainto: Iisalmi, pähkinähakki 5 lintua ruokinnalla. Kävin itsekin katsomassa nuo linnut, tuolloin näin niitä vain 3.

Tästä meni vajaa kuukausi niin rovaniemeläinen rengastaja Markku Pernu soitti ja kysyi voisiko hakkeja käydä rengastamassa. Heti samana päivänä otin yhteyttä ruokinnan ylläpitäjään. Hän oli hyvin myötämielinen asian suhteen.

Maaliskuun 7. päivänä rengastaja ilmestyi sukuloimaan Iisalmeen. Aivan ensimmäisenä hän viritteli verkon lähelle ruokintapaikkaa. Melko pian siihen lensi ensimmäinen hakki.

Rengastaja Markku Pernu ja pähkinähakki, kuva: Kai Jäderholm

Sitten pian toinen, kolmas ja neljäs hakki tulivat liki samaan aikaan. Viides ja kuudes jäivät kiinni verkkoon kun pähkinöitä laitettiin verkon lähelle.

Jokainen lintu sai jalkaansa metallisen renkaan. Tämän lisäksi viidelle hakille laitettiin lukurengas. Rengas on lentokonemuovia ja väriltään valkoinen, kirjainsarja musta. Yhdelle ei voitu laittaa lukurengasta sillä sen jalassa oli iso patti. Jalka oli selvästi tulehtunut. Rengastaja ei halunnut ottaa riskiä että rengas hinkkaisi patin puhki.

Kuva: Kai Jäderholm
Hakki ja lukurengas, kuva: Kai Jäderholm

Kuudesta pähkinähakista
-5 oli nuorta
-1 aikuinen
-5 itäistä rotua
-1 läntistä rotua