Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Pilkkasiipi Iisalmen Paloisvirrassa

Pilkkasiipi, kuva: Jarmo Yliluoma

Torstaina 9.1. puoliltapäivin tuli viesti, että Paloisvirrassa on nokkansa pahoin jäädyttänyt vesilintu. Melko pian saimmekin ensimmäiset kuvat linnusta ja se paljastui naaraspukuiseksi pilkkasiiveksi. On siis joko naaras tai nuori lintu.

Pilkkasiipi ja jäinen nokka, kuva Kai Jäderholm

Lintuharrastajille tulikin vähän hätä miten lintu selviää nokan jäätymisestä. Pohdimme jo kiinniottoa.

Seuraavana päivänä kun kävimme katsomassa pilkkasiipeä niin yllätys oli melkoinen kun lintu oli itse päässyt eroon jäätyneestä “nokasta”. Linnun näkee hyvin Paloisvirran sillalta.

Pilkkasiipi ja sulanut nokka, kuva: Jarmo Yliluoma

Pilkkasiipeä tapaa Pohjois-Savossa lähinnä alkutalvesta. Viime syksynä päämuutto oli lokakuun alussa. Silloin esim. Kuopion Puutossalmessa havaittiin suurimmassa parvessa 85 yksilöä. 

Osa linnuista viivyttelee muutoaan ja siksi alkuvuodesta pilkkasiipeä on nähty ainakin 9 eri paikassa Pohjois-Savossa, esim. Varkaus, Rautalammi, Kaavi ja Kuopio.

Pilkkasiiven levinneisyys maassamme on kaksijakoinen: lajia esiintyy sekä merialueillamme että Pohjois-Suomessa, noin Oulu–Kainuu -linjan pohjoispuolella. Merialueilla lajia löytää pesivänä lähinnä keski- ja ulkosaaristosta, mutta jonkin verran myös sisäsaaristosta ja rannoilta. Lintu on silmälläpidettävä. On arvioitu että Suomen kanta on 5000 paria. Pesimäkanta on voimakkaasti taantunut 30 viimeisen vuoden aikana.