Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Harvinaisuuksia Ylä-Savossa

Tänä keväänä Ylä-Savossa olemme saaneet ihastella harvinaisia lintuja. Aivan ensimmäinen arosuohaukka lenteli Sonkajärven Sukevalla 22.4. Tämän jälkeen lintua on nähty ainakin Lapinlahden Linnsansalmella ja Pistepajussa. Myös Rautavaaralla, Iisalmessa ja Vieremällä lintu on tavattu.

Arosuohaukka on sinisuohaukan näköinen petolintu. Paras tuntomerkki koiraan kohdalta on siipien päissä oleva musta alue. Arosuolla on vain musta kiila siivessä mutta sinisuolla mustaa on koko siiven pää. Naaraat ovat huomattavasti hankalampi erottaa sinisuohaukan naaraista.

Arosuohaukka, koiras, kuva: Aaro Väänänen

Jalohaikara löytyi Iisalmen Itikan sillan tuntumasta 25.4. Löytäjä Tarmo Huttunen. Jalohaikara on kurjen kokoluokka ja täysin valkoinen lintu. Sitä ei tavata edes vuosittain Ylä-Savossa.

Jalohaikara, kuva: Kari Bovellan

Sepelrastas on nähty kolmessa paikassa. Ensimmäinen havainto tuli 30.4. Sonkajärven Mansikkavirralla. Sen lisäksi lintu on viihtynyt Iisalmen Leipämäellä ja Runnilla. Sepelrastas on helppo tunnistaa. Se on väriltään musta ja rinnassa on valkea puolikuu, siivillä vaaleita reunuksia sulissa ja siiven peitinhöyhenissä. Sepelrastas on läpimuuttaja ja pesii Länsi- ja Keski-Euroopan vuoristoissa, Lapissa, Norjassa, Kaukasuksella ja Turkmeniassa.

Sepelrastas, kuva: Jarmo Yliluoma

Kiuruveden ja Iisalmen rajalla Etelälahdella valkoposki-, metsä- ja tundrahanhien seassa uiskenteli pikkujoutsen 5.5. Lintu on myös läpimuuttaja ja pesii Kuolan niemimaalla ja muualla Pohjois-Venäjällä Tyynen valtameren rannoille asti, sekä Pohjois-Amerikan arktisilla alueilla. Se on laulujoutsenta vähän pienempi ja kaula hiukan lyhyempi. Paras tuntomerkki on linnun nokka, jossa on huomattavasti enemmän mustaa kuin laulujoutsenella.

Pikkujoutsenta ei tavata edes vuosittain Ylä-Savossa ja silloinkin vain yksittäin tai pienissä ryhmissä.

Pikkujoutsen, kuva: Tarmo Huttunen