Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Hanhia liikkeellä

Nyt ehtii vielä mainiosti käydä opettelemassa hanhien tunnistusta sillä juuri nyt ne ovat muutolla matkalla kohti pohjoista. Ylä-Savossa hyviä hanhien levähdyspaikkoja on mm. Lapinlahden Nerkoonniementien ja Iisalmen Pielavedentien pellot. Sonkajärven paras paikka lienee Sukevalla vankilan pellot ja etenkin Jänissuo. Kiuruvedellä puolestaan voit nähdä hanhia Kilpijoen ja Ryönänjoen pelloilla. Vieremällä Palosen- ja Vuorisjärven rantapelloilla.

Yleisin hanhi lienee metsähanhi. Se on pohjoisten soiden laji, joka pesimäaikaan on arka ja viihtyy kaukana ihmisasutuksesta. Pääasiallista  pesimäympäristöä ovat rimpinevat ja -aavat, mutta lajin voi löytää myös muunlaisista suoympäristöistä, esim. rämeiltä. Useita metsähanhipareja voi pesiä samalla suolla, ja pesät voivat olla sangen lähellä toisiaan.

Metsähanhi on harmaa perushanhi, joka on varmimmin määritettävissä nokasta: nokka on pitkähkö, keskeltä oranssi, tyveltä ja kärjestä musta. Metsähanhen selkä on tumma ja jalat oranssinkeltaiset.

Metsähanhi, kuva: Jarmo Yliluoma

Tundrahanhi muuttaa samoihin aikoihin metsähanhen kanssa ja on usein samassa parvessa. Lintu pesii tundralla Koillis-Venäjällä ja Siperiassa. Tundrahanhen nokka on aikuisella linnulla lähes yksivärisen vaalean ruusunpunainen. Helpoten linnun erottaa otsan valkoisesta kilvestä ja mustaraitaisesta vatsasta.

Tundrahanhi, kuva: Jarmo Yliluoma

Vähän myöhemmin pelloille ilmestyvät valkoposkihanhet jotka ovat helposti erotettavissa metsä- ja tundrahanhesta. Lintu on väritykseltään musta-harmaanvalkoinen.

Metsä-, tundrahanhia, teeri ja laulujoutsenia pellolla

Lisää hanhien tunnistamisesta löydät Riistakeskuksen sivuilta.