Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Mustakaularastas Pihlajaharjussa

Mustakaularastas ilmestyi Iisalmen Pihlajaharjuun aivan tammikuun loppupuolella. Lintua houkutti jäämään räkättirastaat, joita alueella on useampi kymmenen. Tietysti merkittävin tekijä on ollut se, että ruokaa on saatavilla riittävästi. Pihlajaharju on tunnettu siitä että siellä lähes joka talon aita on tehty aroniapensaista. Viime kesä oli suotuisa kukkimisen suhteen joten marjoja riittää pitkään.

Mustakaularastaita tavataan Suomessa harvakseltaan. Lajin pesimäalue on Siperiassa eikä se yleensä leviä Uralvuoristoa lännemmäksi. Tosin muutama yksilö harhautuu silloin tällöin Suomeen syksyllä tai talvella. 

Vuoden 2020 puolella lintua on nähty ainakin Inarissa, Oulussa, Helsingissä ja Iisalmessa.

Mustakaularastas on hieman punakylkirastasta suurempi lintu. Siitä esiintyy kaksi alalajia, joiden kanssa se saattaa helposti risteytyä. Useat Suomessa tehdyt havainnot ovatkin olleet juuri näistä risteytyneistä hybrideistä.

Parhaiten pääsee näkemään linnun kun rauhassa kävelee Pihlajaharjussa Torpparintietä. Sitten kun näkyy rastasparvi, niin pitää pysähtyä ja kaivaa kiikarit esiin. Yritä tähyillä sellaista lintua jonka kaulassa on selvä tumma kauluri.