Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Kaupunki aloittanut haitallisten vieraslajien hävittämisen

Iisalmen kaupunki aloittanut vieraslajien hävittämisen

Tänä vuonna on Iisalmen kaupunki aloittanut aktiivisesti vieraslajien hävittämisen. Yhtenä näyttävänä paikkana on ollut Sankariniemen urheilukentän seutu. Puutarhapuolelta kertoivat urheilupaikkojen ja leikkikenttien hoito- ja kunnostustöiden yhteydessä aina myös hävitettävän vieraslajit.

Tänä vuonna on panostettu varsinkin kurtturuusun hävittämiseen. Iisalmessa kyseitä ruusua esiintyy  aika laajalti monilla paikoilla. Toinen hävitettävä laji on isobalsami.  Sitäkin on useilla paikolilla, mutta erikoiskohteena hävittämisessä on Kustaa Adolfin kirkon seutu.

Muita hävitettäviä lajeja on lupiini ja jättiputki. Lupiini on haastava hävittävä sen lisääntymisen ja runsauden takia.  Puutarhaväki pyrkii puolestaan hävittämään jättiputket myrkyttämällä aina kun niitä havaitaan.

Luonnonsuoleluliitolla on  VieKas LIFE-hanke  meneillään.  Kaikki havainnot haitallisista vieraslajeista kannattaakin ilmoittaa www.vieraslajit.fi-sivustoon.

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen toimesta. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa niin luonnolle , terveydelle ja taloudelle.

Vieraslajia ei pidä sekoittaa tulokaslajiin. Esimerkiksi uutisissa mainittu kultasakaali on tulokaslaji, siis omin voimin tullut, laajentaen olemassa olevaa levinneisyysaluetta.

teksti ja kuvat: Kai Jäderholm