Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Vaahterissa ter­va­täplä­tau­ti

Vaahteroihin on tänä vuonna iskenyt tervatäplätauti. Parhaiten sen tunnistaa siitä, että vaahteran lehtiin ilmestyy 10 sentin kolikon kokoisia mustia täpliä. Tautia ei ole esiintynyt pitkiin aikoihin Ylä-Savossa. Vaahteroiden sienitauti on yleistynyt viime vuosien aikana maailmalla.

Sieni ei aiheuta puulle mitään vahinkoa, sillä se iskee vain lehtiin. Puita ei siis tarvitse kaataa. Kyseessä on ennemminkin esteettinen haitta. Mikäli haluaa että ensi vuonna tauti ei iske lehtiin, niin silloin on syytä haravoida maahan tippuneet kuolleet lehdet pois syksyllä. Silloin toisin pitää saada pois kaikki lehdet. Mikäli pilkullisia lehtiä jää maahan kevääseen saakka, niin kevätsateet auttavat itiöitä kehittymään ja leviämään.

Iisalmessa ja Kiuruvedellä on tänä vuonna näkynyt tervatäplätautia. Iisalmessa ainakin Kaivokadun varressa sitä on. Vaahterat näyttävät aika kauniilta mustissa pilkuissaan.

Teksti ja kuvat: Jarmo Yliluoma