Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Vieras Ruotsista

Velomobiili
Velomobiili

Sain elokuun lopulla myöhään maanantai-iltana vieraan Ruotsista. Vieraakseni tuli biologi Urpo Taskinen Ruotsin Lapista, Vittangista. Olen tutustunut Urpoon Suomen Luonnonsuojeluliiton viestintävaliokunnassa ja hän on tullut sen myötä tutuksi. Urpo oli matkalla Punkaharjulle Suomen Luonnonsuojeluliiton liittokokoukseen ja hän piipahti luonani kyläilemässä. Matkaa Urpo taittoi velomobiililla ja hän saapui Oulusta Iisalmeen myöhään illalla, Oulun ja Iisalmen välisen matkan taittaminen velomobiili -pyörällä kesti n. 10 tuntia. Matkan varrelta Urpo laittoi kuvia ja kertoi aina missä kohti on tulossa. Urpo on vaihtanut auton pyöräilyyn jo vuosia sitten ja hän on ajanut velomobiililla pitkiäkin matkoja niin kesällä kuin talvella.

Velomobiili on matala polkupyörä, jonka ympärillä on kori ja pyöräilijä istuu velomobiilin sisällä. Päivämatka velomobiililla on n. 200 km ja keskimääräinen vauhti on n. 30 km/tunnissa. Velomobiilista löytyvät myös akkukäyttöiset valot, jotka ovat varsinkin pimeällä liikuttaessa tärkeät.

Jutustelin Urpon kanssa ja kyselin häneltä Ruotsin luonnonsuojeluliiton sekä paikallisten yhdistysten toiminnasta. Urpo kertoikin mielellään millaista toimintaa Ruotsissa on ja samalla kerroin Iisalmen Luonnon Ystäväin toiminnasta sekä luontomuseosta. Meillä on paljon yhteisiä asioita, mutta sain myös uusia vinkkejä naapurimaan puolelta paikallistoimintaan liittyen.

Urposta kertovan videon voit katsoa YouTubesta: https://www.youtube.com/watch?v=vgtIhE9NWoY&t=322s

 

Teksti ja kuvat: Sanna Huttunen